Piciknek ne adjunk gyümölcslét!

A kisgyerekeknek egyéves koruk előtt egyáltalán nem lenne szabad gyümölcslevet inniuk, később is csak mértékkel, és akkor sem csőrös pohárból kellene itatni őket. A csecsemőknek ugyanis az anyatej vagy a tápszer mellett nincs szükségük egyéb folyadékra, ezért később is inkább egészben vagy pürésítve kínáljuk őket gyümölccsel, ne pedig a levét itassuk velük.

Hogyan csökkenthető a csecsemőkori allergia kockázata?

Úgy tűnik, hogy a tojás és a földimogyoró korai bevezetése csökkentheti az allergia előfordulását. Kutatók összegezték 146 korábban elvégzett vizsgálat eredményét. Ezekben mind azt vizsgálták, hogy a csecsemőknél mikor kerültek bevezetésre olyan ételek, amelyek gyakran váltanak ki allergiás reakciót, illetve élelmiszer-allergiát és autoimmun betegséget.

A pulzusszámcsökkenés miatt nyugszanak meg a kézbe vett csecsemők

Japán kutatók végre megfejtették azt a titokzatos jelenséget, miért lehet megnyugtatni a babákat azzal, hogy felvesszük és sétálgatunk velük. Az új kutatás nemcsak azt mutatja ki, hogy a csecsemőket mélységesen megnyugtatja a kézbe vétel, hanem a háttérben húzódó fiziológiai folyamatokra is rávilágít. Az evolúció beprogramozta azt az ösztönt, hogy a síró csecsemők megnyugszanak, amikor édesanyjuk karjába veszi és hordozza őket.

Csecsemőkori ekcéma: megelőzés és kezelés

Az ekcéma a csecsemő- és kisdedkor leggyakoribb krónikus bőrbetegsége. Gyakorisága 8-15 százalék és ez az arány egyre nő. Dr.Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusának segítségével utána jártunk, mi okozhatja a panaszokat és hogyan kezeljük a tüneteket.