Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

A pulzusszámcsökkenés miatt nyugszanak meg a kézbe vett csecsemők

Japán kutatók végre megfejtették azt a titokzatos jelenséget, miért lehet megnyugtatni a babákat azzal, hogy felvesszük és sétálgatunk velük. Az új kutatás nemcsak azt mutatja ki, hogy a csecsemőket mélységesen megnyugtatja a kézbe vétel, hanem a háttérben húzódó fiziológiai folyamatokra is rávilágít. Az evolúció beprogramozta azt az ösztönt, hogy a síró csecsemők megnyugszanak, amikor édesanyjuk karjába veszi és hordozza őket.

A pulzusszámcsökkenés miatt nyugszanak meg a kézbe vett csecsemőkA kutatók szerint amikor a babákat felveszik és hordozzák, pulzusszámuk csökken, és „automatikusan és mélységesen” megnyugszanak. Ugyanez azonban nem történik meg, ha csupán egyhelyben tartják őket a karjukban.

A Current Biology legújabb számában megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a csecsemő hordozásra adott válasza az idegi, motoros és kardiológiai szabályozás koordinált rendszere.

„A csecsemő reakciója enyhíti a cipelés által az anyára rótt terhelést, így az anyának és a csecsemőnek is jót tesz” – magyarázza Dr. Kumi Kuroda, a Riken Agytudományi Intézet kutatója. A kutatók úgy vélik, hogy ez a megnyugvási reakció olyan tulajdonság, amit az evolúció sok emlősben, például az oroszlánokban és a mókusokban is megőrzött.

A kutatás során ember és egér csecsemőkben mérték az elektromos agyi aktivitást. Amikor az egérkölyköket anyjuk hordozza, jellegzetes összehúzott testtartást vesznek fel, végtagjaikat behajlítják, és abbahagyják a magas, nyüszítő hangok kiadását. Az egerek esetében a megnyugvási reakció az érintés érzékelésétől és a testmozgás érzékelésétől függött.

A kutatók szerint az eredmények jelentős következményekkel lehetnek a csecsemőgondozásra. A csecsemők reakcióinak megértése ugyanis enyhítheti a szülők frusztrációját, ami Dr. Kuroda szerint azért nagyon fontos, mert a csillapíthatatlan sírás gyakori oka a gyermekbántalmazásnak.