Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Hogyan csökkenthető a csecsemőkori allergia kockázata?

Úgy tűnik, hogy a tojás és a földimogyoró korai bevezetése csökkentheti az allergia előfordulását. Kutatók összegezték 146 korábban elvégzett vizsgálat eredményét. Ezekben mind azt vizsgálták, hogy a csecsemőknél mikor kerültek bevezetésre olyan ételek, amelyek gyakran váltanak ki allergiás reakciót, illetve élelmiszer-allergiát és autoimmun betegséget.

A Journal of the American Medical Association szeptember 20-i számában megjelent tanulmány szerint azt találták, hogy az étel bevezetésének időzítése hatással lehet az allergia kockázatára, de nincs hatása az autoimmun betegségek kialakulására. Az ételek korai bevezetése az allergiás esetek számát 1000 főre vonatkoztatva 24-gyel csökkentette a tojás fogyasztása esetén és 18-cal földimogyoró korai adása esetén.

A tojás sem ellenségA tojás bevezetése 4 és 6 hónapos kor között, illetve a földimogyoró bevezetése 4 és 11 hónapos kor között csökkentette az allergia rizikóját azokhoz a gyermekekhez képest, akik csak később találkoztak ezekkel az ételekkel.

A 6 és 12 hónapos életkor között bevezetett halfogyasztás csökkentette az allergiás rhinitis előfordulását. A glutén tartalmú ételek adásának időzítése nem befolyásolja az autoimmun bélbetegség kialakulásának, a coeliakának előfordulását.

Az utóbbi években tehát jelentősen enyhültek az egyes élelmiszerek bevezetésére vonatkozó javaslatok. A legújabb kutatások szerint tehát nem szükséges feltétlenül késleltetni a lehetséges allergének – tojás, földimogyoró – adását csecsemőkorban.