Igyunk inkább saját üdítőt!

Üdítőitalon az alkoholmentes frissítőket értjük, amelyek sokszor szénsavasak, édeskés-savanykás ízűek. A szén-dioxid mellett tartalmazhatnak édesítőszert, aromát, gyümölcskoncentrátumot, vitaminokat és ásványi anyagokat. Az üdítők előállításánál nem takarékoskodnak a cukorral, éppen ezért ezek gyakran magas kalóriatartalmúak és egészségtelennek tekinthetők.

Nem csak a limonádé üdítőital

Az üdítő szó hallatán kólára vagy limonádéra gondolunk, de ezek közé tartoznak:

  • gyümölcslevek
  • gyümölcsfröccsök
  • limonádék
  • gyümölcspezsgők

Gyümölcslevek és gyümölcsfröccsök

A gyümölcslé italok abban különböznek a tiszta gyümölcslevektől, hogy azokban más összetevők – beleértve a cukrot és az aromaanyagokat – is vannak. A gyümölcstartalmuk ezért koránt sem 100 százalék, általában jóval alacsonyabb. A gyümölcsfajtától függően citrusféléknél legalább 6%, magvas gyümölcsöknél 30% között van.

A gyümölcsfröccs gyümölcslé és ásványvíz keveréke. A keverési arány körülbelül 50% víz és 50% lé. A gyümölcslé italokkal ellentétben a gyümölcsfröccsökhöz nem adnak hozzá semmilyen további összetevőt, például cukrot. Ennek eredményeként általában kevesebb kalóriát is tartalmaznak. Minél nagyobb a víztartalom a gyümölcsfröccsben, annál jobban használ az ital a vonalaknak.

Limonádék és gyümölcspezsgők

A limonádé üdítőitalok gyümölcspép-kivonatok, melyek többsége szénsavas. Az elkészítéstől függően többé-kevésbé édesíthetők. Az iparilag gyártott termékek azonban általában nagy mennyiségű cukrot és ezért sok kalóriát tartalmaznak.

A gyümölcspezsgők olyan szénsavas italok, amelyek nem csak természetes anyagokból készültek. Mesterséges aromákat és színezékeket is tartalmazhatnak. Sok „tipikus” üdítő, például a kóla is e csoportba tartozik.

Az üdítőitalok összetevői

Sok üdítőital az összetevők egész sorát tartalmazza, többek között van bennük

  • kinin
  • koffein vagy
  • foszfát

Mi rejlik az egyes anyagok mögött?

Kinin: mellékhatásoktól mentes keserű anyag

A keserű kinint bizonyos üdítőitalokban ízesítő anyagként használják. Egy bizonyos felső határt nem szabad túllépni, mert nagy dózisokban a kinin mellékhatásokat okozhat, például fejfájáshoz és látászavarhoz. A legtöbb ilyen mellékhatás azonban csak akkor fordul elő, ha a kinint gyógyszerként használják.

Terhes nők ne fogyasszanak kinintartalmú italokat, mivel ez elősegíti a vetélést.

Koffein és foszfát

A koffeinnek stimuláló hatása van, és élénkíti a vérkeringést. Ez tehát segíthet leküzdeni a kisebb teljesítménycsökkenést. Azoknak, akik koffeint szednek magas dózisban (például koffeintabletták bevételével), fizikai következményekkel kell számolniuk, például idegességgel, fejfájással vagy álmatlansággal.

A koffeintartalmú üdítőitalok általában nem tartalmaznak ilyen mennyiségeket. A gyermekek, a terhes nők és a koffeinre érzékeny emberek tartózkodjanak az ilyen italoktól.

A foszfát olyan ásványi anyag, amely számos testi folyamatban szerepet játszik. Ha azonban túl sok foszfát van a szervezetben, elősegítheti a csontpusztulást. Ezért ne igyon túl nagy foszfáttartalmú folyadékot. Ez különösen igaz, ha valaki veseelégtelenségben szenved.

Cukortartalom és kalória

Sok üdítőital, különösen az erősen cukrosak és a gyümölcspezsgők egészségtelenek. Ez elsősorban az italokban lévő sok cukor miatt van. Egy pohár kóla átlagosan 9 darab kockacukornyi cukrot tartalmaz – egy liter akár 36 kockányit is. Ennyi cukorral természetesen az üdítőitalok nem éppen alacsony kalóriatartalmúak: egy liter kóla körülbelül 430 kalóriát tartalmaz.

Egészségesebbek a könnyű (light) italok?

Lényegesen kevesebb kalória van bennük, mivel cukrot nem, csak édesítőszert tartalmaznak. Emiatt azonban nem feltétlenül egészségesebbek. A tanulmányok azt mutatják, hogy a light üdítőitalok fogyasztása a cukros üdítőitalokhoz hasonló egészségügyi kockázattal járhat. Egy tanulmány például megállapította, hogy a könnyű üdítőitalok napi fogyasztása hosszú távon jelentősen növelheti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Az üdítőitalok veszélyei

Ha csak nem hígított gyümölcslevekről vagy alacsony cukortartalmú limonádékról van szó, az üdítőitalok rendszeres fogyasztása egészségtelen. A magas cukortartalom miatt az édes üdítőitalok növelik a komplikációk, például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát is. Az állandó fogyasztás feltehetően negatív hatást gyakorol csontjainkra is.

Más tanulmányok arra mutatnak rá, hogy az üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Például a férfiaknál a prosztatarákos megbetegedés kockázatát várhatóan 40%-kal növeli az üdítőitalok naponkénti fogyasztása. Úgy gondolják továbbá, hogy a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata is nő az üdítőitalok fogyasztásával.

Magunk készítette egészséges üdítőital

Üdítőitalt magunk is készíthetünk. Íme két egészséges recept:

  • Egészséges citruslimonádé: vágjon vékony szeletekre egy citromot vagy narancsot. Helyezze a szeleteket egy pohárba, tegyen a szeltekre egy teáskanálnyi barna cukrot, helyetten rá egy rozmaringágat, és a poharat töltse meg félig jéggel. Ezután adjon hozzá 400 ml ásványvizet.
  • Ízletes bodzalimonádé: töltsünk 100 ml bodzavirág szirupot egy pohárba, és adjunk hozzá 400 ml vizet és egy citrom levét. Ezután adjunk hozzá hat málnaszemet, és díszítsük egy citromfűággal.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha megjött a kedve a saját készítésű italokhoz, ajánlunk néhány alkoholmentes koktél receptet is:

Kínáljon szilveszterkor alkoholmentes koltélt!