Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Napi egy gyümölcslé a gyereknek

Egyre több a túlsúlyos gyerek, de a mértékletes fogyasztás nem okoz problémát. Azok a hat éven aluli gyerekek, akik napi egy adag gyümölcslevet isznak, híznak ugyan egy kicsit, de évi egy fontnál (kb. fél kilogramm) kevesebb súlytöbbletről van szó, ami nem nevezhető kórosnak. A 6 és 18 év közötti gyerekek gyümölcsléfogyasztása nem befolyásolja a súlyukat.

A gyermekorvosok egy ideje már felhívták a figyelmet arra, hogy a gyümölcslé is oka lehet annak, hogy a gyerekek egyre híznak és egyre több a túlsúlyos gyerek, de egy friss kutatás szerint a mértékletes fogyasztás nem okoz problémát.

Napi egy rendben van

A kutatás szerint semmi sem bizonyítja, hogy napi egy adag gyümölcslé gondot okozna, amennyiben 100 százalékos gyümölcsléről van szó – fogalmaz a kutatást vezető dr. Brandon Auerbach, a University of Washington munkatársa.

A szakemberek összesen nyolc korábbi kutatás eredményét vetették össze, összesen így 34 ezer, hat éven aluli gyerek adatait vizsgálta a gyümölcsléfogyasztás testsúlyra gyakorolt hatásának tükrében.

Mint kiderült, a kisgyerekek főként az almalevet szeretik, míg a nagyobbak a narancslevet. A szakemberek szerint ezek mindegyike mértékkel napi szinten fogyasztható, főként, ha 100 százalékos gyümölcsléről van szó, ami bőségesen tartalmaz vitamint.