Fedezzük fel a mézsör utódait!

Kombucha, kvasz, kandzsi – ezek az ismertebb erjesztett italok, de otthon is könnyen készíthetünk olyan frissítőket, amelyek egészségesebbek a bolti üdítőknél, probiotikus és méregtelenítő hatásúak, kifejezetten jót tesznek az egészségünknek. Készülhetnek bármilyen gyümölcsből, ízesíthetjük őket, ahogy csak szeretnénk, tehetünk bele fűszereket.

A mézsör közkedvelt ital volt, már az ókorban is előszeretettel készítettek és fogyasztották. Állítólag már az i.e. 7000-es években is ismert volt Egyiptomban, de fogyasztották a görögök, a perzsák, a hunok és a maják is. A boltban vásárolt mézsör azonban gyakorlatilag nem más, mint normál sör, mézzel ízesítve – érdemes tehát otthon próbálkozni!

Kombucha, kefir, gyömbér ale, ezeknek az italoknak van egy közös nevezője: erjesztettek. A mikroorganizmusok, amelyek többnyire baktériumok vagy élesztők, a híres probiotikumok nagy családját alkotják. Ki tagadná manapság a probiotikumok jótékony hatását? Mindenesetre nem a bélflóránk. Nem is szólva arról, hogy emellett a fermentált italok nagyon gazdagok vitaminokban. Az eredmény? Újraindított immunrendszer, csodás hatás a bőrre és a hajra. A kefir ráadásul segít az ekcéma elleni küzdelemben!

Hogyan működik az erjedés?

Sör, bor, kávé… Mindezeket az italokat erjesztik. Az erjedés elve abban áll, hogy az élelmiszerekben természetesen jelen lévő cukrokat tejsavvá, ecetsavvá vagy akár alkohollá alakítják. Ez az átalakulás a baktériumoknak, élesztőknek és más természetes anyagoknak köszönhető.

Az erjedési folyamat után ezek a természetes italok nagyon kevéssé édesek. Minél hosszabb a fermentáció, annál alacsonyabb a cukortartalom. Ezt kipróbálhatja, ha elkészíti otthon a saját kombucha italát. Jó tudni, hogy a készen vett italokban gyakran van hozzáadott cukor.

Készítsünk házi erjesztett italokat!

A gyakorlatban ez nagyon egyszerű, csak egy kevés türelmet igényel, és megtalálhatjuk a nekünk megfelelő módszert. A kombucha esetében be kell szerezni a híres scobyt, ezt a mutáns gombát, ugyanez vonatkozik a kefirgombára is.

Kombucha

Készítsen fekete vagy zöld teát forró vízzel, adjon hozzá cukrot (számítson 100 g-ot 1 literre). Hagyja kissé hűlni, kb. 25 fokosra, ekkor üveg vagy porcelán edényben öntse a gombára, és fedje le azt egy konyharuhával. Az erjedéshez a kombuchának meleg helyre van szüksége, de fénytől védve kell tartani 7-10 napig. Ezután leszűrjük és fogyaszthatjuk, természetesen ízesíthetjük is gyümölcsökkel vagy fűszerekkel.

Kefir

Azok számára, akik nem olyan türelmesek, érdemes kipróbálni a kefirkészítést. Keverje össze a langyos teljes tejet a kefir-gombával, és hagyja erjedni szobahőmérsékleten legalább 18 órán át. Szűrje le és ennyi, az ital kész! A kefir természetes antibiotikum, érdemes kipróbálni. A különböző ideig érlelt kefir eltérő hatású, a 12 órás hashajtó, a 36 órás pedig éppen ellenkezőleg, hasmenés ellen ajánlott, így ezekre figyelve érleljük a kefirünket.

Szénsavas gyömbéres alap gyümölcsléhez

Ehhez érdemes készíteni egy gyömbéres alapot, amit azután kedvünkre ízesíthetünk. 1 l vízhez 2 púpozott evőkanál finomítatlan nádcukrot teszünk és 2 púpozott evőkanál frissen reszelt gyömbért. Az edényt fedjük be egy sűrűn szőtt kendővel, és ezt gumival szorítsuk rá az üvegre. Az üveget meleg, de nem napos helyre tesszük erjedni. Minden nap keverjük meg, és naponta tegyünk bele ismét 1 evőkanál cukrot és 1 evőkanál frissen reszelt gyömbért addig, amíg elkezd sok szénsav termelődni – ez kb. 2-3 nap, attól függően, hogy milyen meleg van. Amikor elég szénsavasnak találjuk – kb. 2-3 nap elteltével –, szűrjük le, és öntsük tiszta üvegbe. Tegyük hűtőbe, hogy lelassuljon az erjedés, és így kevés szénsav termelődjön.

Ebből az alapból készíthetünk bármilyen gyümölcsös frissítőt, ha gyümölcsléhez keverjük és tovább erjesztjük meleg helyen. 1 dl-hez adjunk 6 dl gyümölcslét, és tartsuk meleg, de nem napos helyen. Kóstolgassuk. Van, aki szénsavasabban szereti, van, aki kevésbé. Leszűrve hűtőben eltartható.

(Franciából fordította: boka)

Ha érdeklik az erjesztett ételek is, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Készítsünk erjesztett ételeket!