Károsak a fogakra az egészségesnek kikiáltott turmixok és gyümölcslevek

Bár a szülők úgy gondolják, egészséges, ha a gyerekeiknek gyümölcslevet vagy turmixot adnak, ezzel mégis akaratlanul a fogszuvasodás veszélyeinek teszik ki a kicsiket. A turmixok és a gyümölcslevek gyakori fogyasztása károsítja a gyermekek fogzománcát – állítja Kathryn Harley, vezető fogorvos. Ezt az amerikai országos felmérések is alátámasztják, amelyek szerint az ötéves gyerekek mintegy fele a sok üdítőital miatt már fogszuvasodásban szenved.

Mielőtt még legyintenénk – á, ez az amerikaiak problémája –, ha körülnézünk, akkor azzal kell szembesülnünk, hogy itthon sem sokkal jobb a helyzet.

A szakértő szerint az a probléma, hogy a mostani generációk gyermekei nem isznak vizet, mivel már egészen kicsi koruktól kezdve csak üdítőket és gyümölcsleveket kaptak. „Nagyon sok szülővel találkozunk, aki azt mondja, hogy az ő gyereke nem iszik vizet. De ez érthető, ha a gyerekeket kiskoruk óta hozzászoktatták a gyümölcslevekhez. Később nagyon nehéz rávenni őket a vízivásra” – tett hozzá Dr. Harley.

A gyümölcslevek és a turmixok pedig nagyon savasak, a pH értékük ugyanis 2-3 között mozog. Ezért minden alkalommal, amikor a száj pH értéke 5,5 alá esik, nő a fogszuvasodás veszélye.

Dr. Harley szerint az emberek, bár már megértették, hogy a cukros ételek roncsolják a fogakat, és emiatt gyakran kerülik is azokat, a gyümölcslevekről azonban másképpen gondolkodnak. Mivel a gyártók azt sugallják, hogy termékeik egészségesek, nem is gondolnak arra, hogy a gyümölcslé vagy a turmix a gyümölcsökhöz hasonlóan savas hatású. A szakértő ezért hangsúlyozza, hogy minimalizálni kellene a gyümölcslevek káros hatását azzal, hogy csak étkezések alkalmával fogyasztjuk őket, hasonlóan a gyümölcsökhöz. Sőt azt is szeretné elérni, hogy a gyártók tüntessék fel a gyümölcslevek és a turmixok dobozán a fogászati veszélyeket, és a fogak egészsége szempontjából a napi ajánlott mennyiséget is.

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fogtömés: melyik anyag az igazi?