Fogtömés: melyik anyag az igazi?

Előbb vagy utóbb a legtöbb embernek a fogszuvasodás miatt lyuk keletkezik valamelyik fogában. Következhet a fogtömés. Ilyenkor szembesülünk a választással, a sokféle fogtömő anyaggal, és el kell döntenünk, melyik felel meg a legjobban. Nézzük meg, milyen szempontok szerint célszerű dönthetünk a kezelésről, a tömések anyagáról, típusáról, tartósságáról.

Különböző típusú fogtömések vannak:

  • Ideiglenes fogtömés
  • Cement (az akrilsav nagy molekulájú polimerje)
  • Amalgám
  • Műanyag
  • Arany
  • Kerámia

Emellett létezik fogszínű töltőanyag-kompozit, kompozit és cement keveréke is. Ez azonban nem alkalmas hosszú távú tömésre, és csak a fognyak felületének ideiglenes töméséhez vagy tejfogak tömésére használják.

A fogtömések típusai

Különbséget teszünk kétféle fogtömés között. Az egyik a műanyag tömés, amelyet a fogban a megfelelő alakra formálnak és ott megkeményedik, és vannak azok a tömések, amelyeket külön elkészítenek, majd beillesztenek a fogba és ott rögzítik.

Melyik a legjobb anyag?

Hogy melyik anyag a legmegfelelőbb fogtöméshez, többek között a fogaktól is függ, amelyek töméséhez szükség van. A különféle anyagok költség és tartósság szempontjából is különböznek. Bemutatjuk a különféle anyagok fő előnyeit és hátrányait.

Ideiglenes fogtömést szükség esetén, maximum egyhetes időintervallumra használnak.

A cementtömés valamivel stabilabb, de nem hosszú távú megoldásnak tervezték. Gyakran használják a tejfogakra, mivel ezek bizonyos idő elteltével maguktól is kiesnének. Az üvegionomer-cementből készült tömések világosak, alig észrevehetők.

Az amalgám olcsó, kitűnő mechanikai tulajdonságai vannak és különösen terhelhető. Kiválóan illeszkedik, könnyű dolgozni vele és gyakran évtizedekig is tart. A hátránya az, hogy használata vitatott a benne lévő higany miatt, és ezüstösnek tűnik, azaz nincs természetes fogszíne, ezért nem alkalmas az elülső fogak számára.

A műanyag, vagy kompozit fogszínű és olcsó megoldást jelent a „fehér” fogpótlások között. Előnyei a szín, az ár és a viszonylag jó tartósság (átlagosan körülbelül négy-hat év, bár rövidebb vagy lényegesen hosszabb tartósság is lehetséges). Hátránya azonban az, hogy a tömés illeszkedése és tartóssága nem optimális. A sok lépés miatt a kezelés viszonylag hosszú időt vesz igénybe, és az anyag idővel megváltoztatja a színét.

Arany és kerámia

Az aranytömés valójában egy aranyötvözet, és anyagi tulajdonságai szempontjából gyakorlatilag felülmúlhatatlan. Ha a betét pontosan van öntve, akkor jól tart, rendkívül stabil, és így évtizedekre tervezik. Hátránya, hogy a fogak előkészítésekor viszonylag nagy mennyiségű foganyagot kell lecsiszolni az optimális eredmény elérése érdekében. Az aranytömés esztétikailag feltűnő a színe miatt. Az arany hővezető képessége fogérzékenységhez is vezethet.

A kerámiatömés valamivel drágább, mint az arany. A fehér kerámia színét a szomszédos fogakhoz igazíthatják, így ez a tömés esztétikailag a legjobb megoldás. Az arannyal ellentétben az előkészítés során kevesebb foganyagot kell le lecsiszolni. A kezelés fogkímélő, az anyag nagyon jól tolerálható. Az anyag merevsége miatt a kerámiatömés hibás terhelés esetén eltörhet. Emiatt a kerámia nem ajánlott azoknak az embereknek, akik gyakran csikorgatják a fogukat. Ezenkívül nem tökéletesen zárja az éleket, ezeket műanyaggal kell beragasztani.

Melyik fogtömés a legkedvezőbb?

Szigorúan véve a fogtömések soha nem tekinthetők egészségesnek, mivel mindig idegen anyagról van szó. Ennek ellenére egészségügyi szempontból eltérések vannak az egyes anyagokban. A kerámia az intolerancia tekintetében a legmegfelelőbb.

Egészségügyi szempontból az amalgám tömések ellentmondásosak, ám a jelenlegi tudományos állás szerint nincs szükség az eltávolításukra.

Mennyi ideig tart a kezelés?

Az ideiglenes megoldásokkal általában csak néhány percig ülünk a kezelőszékben, mert az anyag egy lépésben beilleszthető a fogba, és viszonylag gyorsan megkeményedik. Az amalgámmal történő kezelés szintén viszonylag kevés időt vesz igénybe: az ötvözet összekeverése után könnyen formálható és a fogba illeszthető. A fém néhány perc múlva megkeményedik.

A műanyag tömés meglehetősen időigényes a beteg számára. Mivel a műanyag nem tartja jól a fogat, azt először savmaratással és egy úgynevezett kötési eljárással kell előkészíteni. A műanyagot ezután rétegként felviszik és UV-fénnyel megkeményítik. A fogat a kezelés alatt szárazon kell tartani, a beteg nyála megnehezítheti a kezelést. A műanyag tömést ezután közvetlenül csiszolják és igazítják. A kompozit tömés egy kezelés alatt elkészül.

Az arany- és a kerámiatömés olyan fogászati munka, amelyet a fog előkészítése után laboratóriumban kell elvégezni. Általában a betegnek két kezeléssel kell számolnia. Az első kezelésen a fogat előkészítik és lenyomatot vesznek. A második kezelésen (általában néhány nappal később) történik a tulajdonképpeni munka. A két kezelés között a fogat ideiglenes töméssel zárják le. Aranytömés esetén a fogat sokkal részletesebben kell előkészíteni.

A kerámiatömést műanyag ragasztóval ragasztják a fogba. A fogat előkészítik, és mielőtt a tömést véglegesen beragasztanák, ellenőrizni kell rágásfunkciókat. A kezelés végén csak apró változtatások végezhetők.

Fájdalom fogtömés után

A fájldalomnak különböző okai lehetnek. Ha a fog annyira súlyosan sérült, hogy a fogorvosnak az ideghez viszonylag közel kell dolgoznia, az állandó érzékenységet és fájdalmat okozhat. Ebben az esetben mindenképpen menjen vissza a fogorvoshoz. A legrosszabb esetben az ideg visszafordíthatatlanul sérült, és mérlegelni kell a gyökércsatorna kezelését.

A fokozott hideg- vagy hőérzékenység esetén is kérjen tanácsot a fogorvosától.

Ha a tömés túl magas, az a fog hibás terhelését okozza, és később valószínűleg fájdalomhoz vezet. Ezt gyakran csak a mindennapi életben vesszük észre, és a fogorvos csiszolással gyorsan orvosolhatja.

Az optimális fogtömés sem véd a fogromlástól rossz fogápolás esetén. Súlyos hiba, ha a tömésszéleken plakk rakódik le, amely szabad utat nyit a baktériumoknak. Ilyen esetben a tömés alatt fogszuvasodás keletkezhet, ami később fogfájáshoz vezethet. A bajt kívülről nem lehet felismerni, ezért a panaszokat röntgenfelvételen kell tisztázni a fogorvosnál.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Károsak a fogakra az egészségesnek kikiáltott turmixok és gyümölcslevek