Fogtömés: melyik anyag az igazi?

Előbb vagy utóbb a legtöbb embernek a fogszuvasodás miatt lyuk keletkezik valamelyik fogában. Következhet a fogtömés. Ilyenkor szembesülünk a választással, a sokféle fogtömő anyaggal, és el kell döntenünk, melyik felel meg a legjobban. Nézzük meg, milyen szempontok szerint célszerű dönthetünk a kezelésről, a tömések anyagáról, típusáról, tartósságáról.

Amalgámtömés miatt hitték, hogy szklerózis multiplexszel küzd

A 32 éves, Svájcban élő brit nőt, Maria Indermuhle-t szklerózis multiplexszel diagnosztizálták tizennyolc hónappal azután, hogy fogtömésen esett át. Később azonban kiderült, hogy valójában higanymérgezésen esett át – amelyet a fogorvos által behelyezett amalgám fogtömés okozott –, és a megfelelő fogorvosi kezelést követően ma már újra teljesen egészséges.

A fogászati fémötvözetek veszélyei

Az implantátumok, koronák, hidak készítéséhez számtalan fémet használnak fel a fogászatban. Ilyen például az arany, az ezüst, a palládium, a nikkel, a titán, az indium, a gallium, a platina, a kobalt. Rágáskor zajló kopás során ezek a nyálba kerülnek, ezért folyamatosan fémionok jutnak a szervezetbe.