A fogászati fémötvözetek veszélyei

Az implantátumok, koronák, hidak készítéséhez számtalan fémet használnak fel a fogászatban. Ilyen például az arany, az ezüst, a palládium, a nikkel, a titán, az indium, a gallium, a platina, a kobalt. Rágáskor zajló kopás során ezek a nyálba kerülnek, ezért folyamatosan fémionok jutnak a szervezetbe.

„Tudásunk sziget az ismeretlen óceánjában, és minél nagyobbra nő ez a sziget, annál hosszabb parton érintkezik az ismeretlennel.”
(Victor Frederick Weisskopf)

Az említett fémek főként ötvözetek formájában okozhatnak problémát, például bizonyos enzimeket blokkolhatnak vagy allergiát válthatnak ki. Prof. dr. Werner Becker, a német Holisztikus Fogászati Társaság elnöke szerint „A fogászati anyagok 80-90%-át azonnal be kellene tiltani, ha az érvényes gyógyszertörvény irányelveit be akarnánk tartani”. A fogászati anyagok azonban nem gyógyszerek, hanem gyógyászati eszközök, ezért ezekre más irányelvek vonatkoznak…

Azt tudnunk kell, hogy ha két különböző fém elektromosan vezetőképes folyadékba kerül, a nyál által azonnal áram folyik egyik fém irányából a másikhoz. Ennek a feszültsége jóval meghaladja a test bioelektromos áramainak erejét. Ez az arra érzékeny embereknél:

  • fejfájást
  • izomfájdalmakat
  • koncentrációzavart
  • fáradtságot
  • pszichés problémát okozhat.

A koronák nem csak a bőrre hatnak

A hatásokat természetesen nem lehet általánosítani, ami az egyik embernek nem okoz problémát, az a másiknál komoly tüneteket válthat ki.

Vegyük például a koronát (fémtartalmú). A vendégeimnél tapasztaltam, hogy ezeken a területeken az íny visszahúzódik, elszürkül. A metszőfogak esetében ez eleve nem esztétikus, de ezen felül még előjöhet a bajusz környékén májfoltosodás is – ha csak a bőrre koncentrálunk –, de a húgyhólyag- és veseproblémák is ide vezethetők vissza. A szemfogak a májjal és az epehólyaggal, a bölcsességfogak a szívvel és a vékonybéllel vannak összeköttetésben.

Az 5-6. fogak a tüdővel, a gyomorral, a vastagbéllele, illetve a hasnyálmiriggyel állnak kapcsolatban.

Egy nagyon érdekes dolgot olvastam a minap: az űrutazások kezdetén, amikor a kutatók visszatértek a Földre, fáradtak, kialvatlanok voltak, és nem tudtak koncentrálni. Csontjaikból oly mértékben kioldódott a kalcium, hogy alig tudtak járni. Ezután az űrhajókban mesterséges mágneses teret hoztak létre. Rájöttek arra, hogy a probléma oka: az asztronauták kiléptek a Föld mágneses mezejéből.Fém fogpótlás

Fém a szájban: májfolt, lábdagadás

Sok májfoltos vendég küzd azzal a jellegzetes problémával, hogy ha sikerül is eltüntetni vagy halványítani a foltokat, azok a következő napsütéses időszakban visszajönnek. Persze, mert tünetileg kezelünk, és nem a kiváltó okot szüntetjük meg. Eddig minden májfoltos vendégemnek volt fém a szájában. Ilyenkor szoktam ajánlani, hogy ne kozmetikusra költsük a pénzt, hanem menjünk el a fogorvoshoz, és fémmentes pótlásra cseréljük a tömőanyagot, a hidat, a koronát. Ahogy megszüntetjük a kiváltó okot, roppant könnyű dolgunk lesz. Gyönyörű és gyors eredmény mutatható fel.

Volt olyan vendégem, akinek nagyon fájtak a lábai és állandóan bedagadtak. Ahogy levették a fémhidat (porcelán volt, de nem tiszta, hanem a fémre volt ráégetve a porcelán), azt mondta, már a fogorvosi székben érezte, hogy olyan könnyű a lába. Azóta minden rendben van.

A fémpótlás tartós, de megéri-e a kockázatot?

A kisebb-nagyobb hajszálértágulatok, illetve a rosacea (gyakran előforduló, vöröses színű bőrt okozó gyulladásos betegség, elsősorban az arcon és az orron, ritkábban a homlokon és az állon fordul elő – a szerk.) hátterében is a fémek állhatnak. Ne költsünk méregdrága kozmetikai szerekre, próbáljunk rájönni, mi lehet az ok. Sokszor nagyon egyszerű a megoldás, csak kicsit más szemszögből kell vizsgálódnunk.

Amikor kész dolgokat kapunk, amelyeket oly sok munkával és kitartással megalkottak, próbáljuk meg használni azokat! Linus Pauling kétszeres Nobel-díjas tudós volt. Ő állapította meg, hogy a vörösvértestek mágneses tulajdonságúak. A vörösvértestek szállítják az oxigént a tüdőből a szövetekbe. A mágnest pedig mivel tudjuk leárnyékolni? Fémmel. Nem elég, hogy betontömbökben lakunk és dolgozunk, autóval jövünk-megyünk, még magunkba is rakatjuk a fémet. Szerintem ezt nem szabad.

Azt mindenképpen szeretném hangsúlyozni, hogy elég komoly „vita” van ebből adódóan a kozmetikusok és a fogorvosok között. Az orvosok oldalát is megértem, teljesen igazuk van abban, hogy a fémmel készült pótlások tartósabbak. Vannak olyan esetek (pl. az implantátum), amikor nem lehet fémmentesen dolgozni, mert az adott pótlást csavarozni kell. Azt mondják, ha valóban úgy van, ahogy a kozmetikus állítja, inkább legyen értágulatos vékony bőrünk, de a fogsorunk rendben legyen. Viszont olyan nagyon sok probléma adódik a fémmel kezelt fogakkal (a leggyakoribb az ínygyulladás), hogy sajnos én nem tudom azt mondani: így rendben vannak a dolgok. Valamiért csak lázadozik az a kicsi fog!

Abban bízom, hogy mivel a XXI. században élünk, és nagyon gyorsan fejlődik minden, hamarosan megoldást találnak erre a problémára is.

Rudolf Ibolya
kozmetikus
Kozmetikai tanácsadás

Személyes kérdéseit tegye fel tanácsadóinknak!