Lefekvés előtt nincs csoki!

Fogaink állapotának alakulása nagyban függ attól, hogy gyerekkorunkban milyen példával találkoztunk, milyen mintát láttunk, milyen szokásokat sajátítottunk el. Ez az állítás ugyanúgy áll a megfelelő szájápolásra, mint a táplálkozásra, hiszen hiába tanulja meg a gyermek, hányszor és hogyan kell fogat mosni, ha folyamatosan romboló hatásnak teszi ki fogait.

Lehet, hogy valaki már a lehető legkisebb, néhány esztendős kora óta alaposan, helyesen és rendszeresen tisztítja fogait, de mondjuk gyakran teletömi magát édességekkel, és így az egész bűvészkedés a fogkefével és a fogkrémmel nem más, mint tűzoltás. Megelőzés és ápolás – a kettő kéz a kézben jár.

Lefekvés előtt tilos az édességHa a gyermeknek van szuvas foga, akkor az az esetek jelentős részében azt jelenti, hogy változtatni kell a táplálkozási szokásokon. De min? Egyáltalán nem szabad édességeket enni? Ez lehet az első, jogosan felmerülő kérdés.

Nem kell eltiltani a gyermeket az érdességekről, de arra oda kell figyelni, hogy a cukros dolgok kevés alkalommal és lehetőleg a legrövidebb ideig találkozzanak a csemete fogazatával. A csokoládé, a szopogatós cukorka és főleg a nyalóka elég veszélyes ebből a szempontból.

Valójában a lényeg az, a gyermek ne szokja meg, hogy csak úgy automatikusan bekapkodja ezeket a dolgokat. Lehet jutalom a csoki, de csak módjával és szigorúan olyan időszakokban, amikor nem annyira ártalmas. Lefekvés előtt például semmiképpen sem.

Az édességek mellett a savas és cukros szénsavas üdítők fogyasztására is oda kell figyelni, a legjobb, ha egyáltalán nem iszik ilyet a gyerek, de a gyümölcslé ivását is érdemes korlátozni. Bőven elég napi egy pohár. A teával kapcsolatban szintén gyakran nem jut eszünkbe a cukortartalom, pedig a legtöbben így készítik, gondoljunk erre is, amikor beleöntjük a pohárba vagy a cumisüvegbe!