Cistus: vírusok ellen, mellékhatás nélkül

A mályvafélék családjába tartozó bodorrózsa (Cistus incanus) az 1990-es évek végén került reflektorfénybe. A görög szigeteken őshonos örökzöld ígéretes eredményei alapján 1999-ben Európa gyógynövénye lett. A kutatók felfigyeltek jelentős polifenol (a csersavak családjába tartozó hatóanyagok) tartalmára, számos kutatást kezdtek a gyógyhatás bizonyítására.

A kutatások a berlini Charité kórházban, a Münsteri Egyetemen és a német állami Friedrich Loeffler intézetben zajlottak, egymástól függetlenül.

Kutatási eredmények

A kutatók a következőket találták:

 • A Cistusban talált hatóanyagok eredményesen gátolják a legtöbb ismert vírus szaporodását. Még a madárifluenza vírusa ellen is hatásosnak bizonyult.
 • Alkalmazása nem jár semmilyen mellékhatással, ezért gyermekek, idősek, krónikus betegségben szenvedők, idős emberek kezelésében is sikeresen használható. Várandós és szoptató anyák is fogyaszthatják.
 • A kutatások megállapították, hogy a kórokozók rezisztenciát sem képesek kifejleszteni ellene, még mutáció esetén sem, így a Cistus hosszú távon sikeresen alkalmazható, és eközben nem alakul ki függés vagy hozzászokás. A vírusokkal fertőzött sejttenyészetekben – a Cistus kivonatával történt egyszeri kezelés után 9-24 órával – a vírusok 99%-a elpusztult. Ezt az időt a növényi kivonat magasabb dózisával rövidíteni lehetett. A sejttenyészetekben káros mellékhatást nem figyeltek meg.
 • A kutatások szerint a gátló hatás úgy jön létre, hogy a hatóanyag megakadályozza a vírusok behatolását a sejtekbe, a neuraminidáz fehérje gátló hatása révén.

Miért érdemes fogyasztanunk?

Az ENERGY közkedvelt CISTUS INCANUS készítménye:

 • Antioxidáns hatása 20-szor erősebb, mint a C- és az E-vitaminé, ezért sejt- és bőrregeneráló hatása kiváló.
 • Védi a sejtanyagcserét, a szívet és a keringési rendszert védő hatású, stabilizálja az immunrendszert, javítja a csontsűrűséget, támogatja a bélflórát, méregtelenít, segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből.
 • Támogatja a nyálkahártyák záródását, ezért védi a vastagbél, a torok, a mandula nyálkahártyáit a különféle fertőzésekkel szemben.
 • Hasznos a szájüregi elváltozások, a fogszuvasodás, a parodontózis megelőzésében is.
 • Fertőtleníti a bőrt, ezért gyulladások, ekcémák, sömörök, gombás fertőzések esetén jól alkalmazható. Mivel antiallergén hatású, viszketések, gyulladások, bőr- és körömgomba kezelésében ugyancsak kiváló hatású.
 • Minthogy hatóanyagai képesek a fehérjékből álló csírákat megkötni, a Helicobacter pylori, a Streptococcus és Propionibacterium acnes (P. acnes) baktériumokat is hatékonyan pusztítja. Ennek köszönhető a külső alkalmazás hatásossága is (pl. pattanásoknál).

Alkalmazási tapasztalatok

 • Gyorsan regenerálja a bőrt, ezért főleg érzékeny, viszketésre, gyulladásra hajlamos bőrűeknek javasolt, hogy tegyenek néhány csepp CISTUS INCANUS-t a CARALOTION tastápolóhoz vagy az olajokhoz és az arckrémekhez, hajmosás esetén pedig a samponokhoz.
 • Mivel gyulladáscsökkentő hatású, a krémek (DROSERIN, ARTRIN, PROTEKTIN, RUTICELIT, CYTOVITAL) hatásait felerősíti és gyorsítja. Szinergista módon viselkedik. Krémek használatakor adjunk néhány cseppet a krémekhez.
 • Fogkémekkel együtt használva és hozzáadva néhány csepp AUDIRON-t is, öblögessünk és gargarizáljunk naponta kétszer fogmosás után. A CISTUS INCANUS-t és az AUDIRON-t fogmosó pohár vizében alkalmazzuk. Néhány csepp elegendő.
 • A CISTUS INCANUS-ban lévő hatóanyagok javítják a csontsűrűséget, ezért FYTOMINERAL-lal és SKELETIN-nel együtt nagyon jó hatást fejt ki.
 • Felső légúti gyulladásoknál (nátha, influenza, arc- és homloküreg-gyulladás, mandulagyulladás, középfül-gyulladás stb.), ha a gyulladás akut, akkor keverjünk össze műanyag kanálban 2-2 csepp CISTUS INCANUS-t, ANNONA-t és VIRONAL-t. Felnőtt esetében alkalmazzuk szájba adva óránként. Gyermekeknél az ANNONA-t kihagyjuk! Gyermekek esetében a keverék 2-3 óránként adandó. Addig alkalmazzuk, ameddig javulás nem következik be. Ne feledkezzünk meg a napi 3-4 liter víz beviteléről sem.
 • Bakteriális vagy nőgyógyászati fertőzés esetén a GREPOFIT család tagjai is adandók a fenti keverék mellé.
 • Krónikus problémák fennállásakor a RENOL és a VIRONAL alkalmazása mellett adandó a CISTUS INCANUS napi 2×3-5 csepp adagban, hosszú távú invazív kezelésben (pl. Epstein-Barr fertőzés, visszatérő gyulladásos állapotok, metabolikus szindróma, cukorbetegség, allergiák, rákos megbetegedések).

Alkalmazzuk a mindennapi tanácsadói gyakorlatunkban ezt a csodálatos gyögynövényt!

Czimeth István
ENERGY szakoktató, fitoterapeuta

További információ az Energy menüpontunkban és az Energy cég honlapján. Ugyanott ingyenes orvosi és természetgyógyász tanácsadás is igénybe vehető.
(x)