Élelmiszerek a szép és egészséges fogakért

Nagy divat lett a fogfehérítés, gyakran látunk természetellenesen vakító fogsorokat. A legtöbb fehérítési technika azonban veszélyt is hordoz: meggyengülhet az íny, be is gyulladhat. Elvékonyodhat a fogzománc, ami később a fogak gyors romlását okozhatja. Érdemes próbálkozni természetes technikákkal, amelyek sokkal kíméletesebben fehérítik a fogakat.

Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre

Szinte mindenki megtapasztalhatta már, hogy a foga hirtelen érzékennyé válik, fáj iváskor, hideg vagy éppen édességek hatására. A fogak érzékenységének, különösen a hőre és hidegre való érzékenységnek, nagyon különböző okai lehetnek. A panaszok nagyon kellemetlenek. Nézzük meg, mi állhat a háttérben, és milyen eszközökkel segíthetünk magunkon.

Segíthet a hidrogén-peroxid rákos betegek kezelésében?

A hidrogén-peroxidot gyakran használjuk kisebb karcolások, sérülések kezelésére, fogfehérítésre, hajfestésre. Vannak, akik állítják, hogy segíthet a rákgyógyításban is. Ez azon a tényen alapul, hogy a hidrogén-peroxid oxigént ad le, ezért azt gondolják, hogy ha a ráksejteket magas oxigénszintnek tesszük ki, az megakadályozza a növekedésüket és elpusztulnak.

Citromlé mértékkel

A citromról mindenki tudja, hogy mennyire egészséges, vannak azonban esetek, amikor akár kárt is okozhat. Jót tesz mindaddig, amíg mértékletesen fogyasztjuk. Óvatosnak kell lenni például a divatos citromlé-diétával, mert a savas lé károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját. Fogfehérítésre sem ajánlott a mindennapos használata, mivel kikezdheti a fogzománcot.

Fogfehérítés házilag

Sokan nem mernek mosolyogni vagy nevetni, mert nem akarják mutogatni a fogaikat. Bár a fogunk fényessége, fehérsége idővel mindenképpen változik, vannak olyan dolgok, amelyek meggyorsítják ezt a „csúnyulást”. A fő okok közé tartozik a sok kávé és tea fogyasztása, a dohányzás, a rossz étrend, a szájon át való légzés, a túlzott fuorid fogyasztás.

Fogfehérítés: szebb, de egészséges is?

Ragyogó fehér mosoly – ugye ezt szeretné mindenki? A divatos fogfehérítéssel ez a kívánság mára elérhető közelségbe került. Fehéríthetünk fogat ráragasztott csíkokkal, illetve a fogakra kent fehérítő szerrel. Ezáltal – ha hinni lehet a reklámnak –, jelentős „ilyen volt, ilyen lett” hatás érhető el. De egészséges a fehérítés, vagy árt a fogaknak?

Sokaknak elég lenne évi egy teljes körű fogtisztítás

A legújabb kutatási eredmények szerint a legtöbb ember esetében elegendő lenne évente egyszer elvégezni a teljes professzionális fogtisztítást az ínybetegségek és a fogvesztés megelőzésének érdekében. „Az utóbbi 50 évben a fogászati gyakorlat az évi két fogtisztítás volt, de semmilyen kutatási eredmény nem támasztja alá, hogy erre valóban szükség lenne” – nyilatkozta William Giannobile, a Michigan Egyetem fogász és biomérnök professzora.

A földieper

A földieper vagy szamóca zamatos, édes illata és mélypiros színe minden étel ízét és megjelenését feldobja, nem csoda, hogy a legnépszerűbb bogyós gyümölcsünk. Ráadásul amellett, hogy nagyon finom, gyógyhatású növény is.