Fogfehérítés: szebb, de egészséges is?

Ragyogó fehér mosoly – ugye ezt szeretné mindenki? A divatos fogfehérítéssel ez a kívánság mára elérhető közelségbe került. Fehéríthetünk fogat ráragasztott csíkokkal, illetve a fogakra kent fehérítő szerrel. Ezáltal – ha hinni lehet a reklámnak –, jelentős „ilyen volt, ilyen lett” hatás érhető el. De egészséges a fehérítés, vagy árt a fogaknak?

Miért színeződnek el a fogak?

Kevés ember van, akiknek természetes fehér fogai vannak. A tea, kávé, nikotin vagy a vörös bor látható nyomokat hagy a fogakon. De nemcsak a lepedék és az elszíneződések teszik kívülről sárgássá a fogakat, hanem még a vékony zománcréteg is lehetővé teszi a mögöttes sárgás színű dentin átszűrődését.

A fogzománc a legkeményebb szövet, amit az emberi szervezet elő tud állítani. Apró kristályokból, az úgynevezett zománcprizmákból áll. Ennek a színtartománya a vörösestől a kékes-szürkéig terjed. Miközben a fény megtörik a prizmákon, létrejön a káprázatos fehér hatás, ami a foglepedék és elszíneződések révén azután elvész.

Igen gyakran előfordulnak belső elszíneződések is: gyökértömések, gyógyszerek (például a tetraciklin antibiotikum), vagy a fog sérülései a leggyakoribb okai annak, hogy eltűnik a fogak ragyogása. Ezen kívül az elhalt fogak idővel szürkére színeződnek.

Fogak fehérítése ragasztócsíkokkal és gélekkel

Ha valaki azzal a gondolattal játszik, hogy fehérítse fogait, tudatában kell lennie, hogy a gyógyszertárban szabadon kapható fehérítőszerek csak a külső elszíneződéseknél hatásosak. Csaknem mindegyik tartalmaz hidrogén-peroxid tartalmú fehérítő gélt, amely vagy ecsettel vihető fel, vagy ragasztócsíkok formájában helyezhető a fogakra.

Alkalmazása után oxigéngyökök keletkeznek, amelyek ragyogóvá varázsolják a fogzománcot. A csomag 14 napra elegendő, ez alatt az idő a fogak néhány árnyalattal világosabbak lesznek.

A probléma a szalagokkal az, hogy csak a metszőfogakon és a szemfogakon érhető el fehérítő hatás. A mögöttük fekvő fogak később csúnyán hatnak, mert sötétek maradnak. Ha fogaink nem elég szabályosak, a fehérítés e formájával nem mindig érhető el az egész fogsor fehérítése.

A fogorvos diagnózisa

A fogak önkezelése előtt ajánlatos felkeresni a fogorvost, mert a fogaknak fogkő- és szuvasodás-mentesnek kell lenniük. A koronák és tömések, vagy hidak nem fehéríthetők. Óvatosan kell eljárni, különösen a kompozit- és amalgám töméseknél, mert a fehérítő zselé hatására elszíneződhetnek. Végezetül: különböző kutatások megerősítik, hogy az egészséges fogak zománcát és dentinjét a fehérítő szer nem támadja meg.

Professzionális fogfehérítés

Csak a fogorvos tudja pontosan meghatározni, hogy milyen elszíneződésről van szó. A legtöbb fogorvos professzionális fogfehérítést nyújt. Vannak különféle módszerek, mint például a fogak sínnel történő fehérítése: egy speciálisan a páciens számára készített sínre viszi fel az orvos a karbamid-peroxid tartalmú fehérítő szert, amely hidrogén-peroxidra és karbamidra bomlik. A sínt naponta vagy éjjelente meghatározott ideig kell viselni. Időnként az orvos ellenőrzi a fogak állapotát. A fogorvos a belső elszíneződéseken is tud segíteni. Ebből a célból a fogat először is meg kell fúrni, majd egy fehérítő szer fogba történő bevitelére kerül sor. Ezt az eljárást néha többször is meg kell ismételni. Mivel a fehérítés kozmetikai kezelésnek számít, a betegpénztár ezt nem fizeti. (Németországban a professzionális kezelés 200 és 500 euró közötti összegbe kerül.)

(Németből fordította: Koncz László)