Segíthet a hidrogén-peroxid rákos betegek kezelésében?

A hidrogén-peroxidot gyakran használjuk kisebb karcolások, sérülések kezelésére, fogfehérítésre, hajfestésre. Vannak, akik állítják, hogy segíthet a rákgyógyításban is. Ez azon a tényen alapul, hogy a hidrogén-peroxid oxigént ad le, ezért azt gondolják, hogy ha a ráksejteket magas oxigénszintnek tesszük ki, az megakadályozza a növekedésüket és elpusztulnak.

Ezt a fajta gyógykezelést gyakran oxi-orvoslás, vagy oxidatív terápia néven emlegetik. Nincs olyan friss kutatás, amely alátámasztaná, hogy a hidrogén-peroxidnak bármilyen hatása lenne a ráksejtekre. Ugyanakkor számos jel int óvatosságra belsőleges használata kapcsán.

Mit állítanak?

Azok az állítások, hogy a hidrogén-peroxid alkalmas a rák kezelésére, ill. gyógyítására, a múlt század harmincas éveinek elején bukkantak fel, amikor egy német orvos, Otto Heinrich Warburg felfedezte, hogy a ráksejtek képesek oxigén nélkül növekedni. Felfedezését követően más kutatók azt vélelmezték, hogy az alacsony oxigénszint rák kialakulásához vezet.

Néhány kutató azt hitte, hogy a ráksejtek oxigéndús környezetbe helyezése meggyógyíthatja a rákot, ezért elkezdték vizsgálni, hogy bizonyos vegyületek, mint pl. a hidrogén-peroxid, hogyan hatnak ráksejtekre.

A múlt század közepén végzett kutatások azt sugallták, hogy a hidrogén-peroxidnak lehet pozitív hatása. A tudósok kutatásaikat állatokon végezték, és bár volt némi kedvező eredmény, a legtöbb esetben korlátozott volt a hidrogén-peroxid hatása. Mégis, ezen tanulmányok eredményei egyeseket arra indítottak, hogy azt állítsák, hogy a hidrogén-peroxid meg tudja gyógyítani a rákot. Ezen állítás hívei úgy hiszik, hogy étkezésre alkalmas hidrogén-peroxid, amely 35% koncentrációjú, jobb kezelést ad, mint a szokásos rákkezelési eljárások, a kemoterápia és a besugárzás.

Mit mond a kutatás?

Az újabb tanulmányok hibákat találtak a korai kutatásokban. A kezdeti kutatások legnagyobb hibája az a feltételezés volt, hogy a rák jól fejlődik oxigén nélkül, és hogy az oxigén gátolja a növekedését. A mai kutatók tudják, hogy noha a rák jól megvan oxigén nélkül, de tovább növekszik oxigéndús környezetben is. Ráadásul egy 2011-ben publikált tanulmány igazolta, hogy a ráksejtek maguk termelnek hidrogén-peroxidot, ami segítheti a sejtek növekedését.

Az Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága (FDA) figyelmeztetést adott ki a fogyasztóknak a magas koncentrációjú hidrogén-peroxid vásárlásával kapcsolatban. Az FDA jelezte, nincs elegendő bizonyíték annak igazolására, hogy a hidrogén-peroxid bármilyen gyógyászati célra alkalmas lenne. Ugyanakkor számos jelentős kockázata és mellékhatása van a fogyasztásának vagy gyógyászati alkalmazásának.

Kockázatok és figyelmeztetések

Noha hidrogén-peroxid számos forrásból elérhető injekció formájában vagy szájon át történő bevitelre, a használatával járó kockázatokat és esetleges mellékhatásokat figyelembe kell venni.

A hidrogén-peroxid termékekben a tipikus koncentráció 3%. Ennél a viszonylag alacsony koncentrációnál is okozhat gyomorfájdalmat és gyomorégést. A hidrogén-peroxidot rák kezelésére javasolók 35% koncentrációjú terméket ajánlanak. Ilyen koncentrációjú termék lenyelése előidézhet

  • fekélyt
  • száj-, nyelőcső- és gyomorégést
  • gyomorpuffadást
  • légzési nehézséget
  • eszméletvesztést

Hidrogén-peroxid injekció befecskendezése szintén mellékhatásokkal járhat, pl.

  • a véráramlást akadályozó gázbuborékok fellépése, ami végzetes lehet
  • veseleállás
  • vörösvérsejtek degenerálódása
  • a beadás helyén gyulladás

Emellett más mellékhatás is előfordulhat, pl.

  • szem irritációja
  • hányás
  • haj vagy bőr elszíntelenedése
  • égési vagy vízhólyagok keletkezése

(Angolból fordította: Korom Lajos)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

A sejtek oxigénhiánya rákkeltő