A sejtek oxigénhiánya rákkeltő

Az eddigi daganatképződési teóriákkal szemben – melyek szerint a gének mutációja/elfajulása okoz rákot, amit a citosztatikumokkal blokkolni próbálnak – egy újabb rákkeletkezési elmélet került napvilágra. A georgiai Athensben (USA) az egyetemi kutatók azt állítják, hogy a rák keletkezésében nagyon komoly szerepe van az oxigénhiánynak. E szerint az elmélet szerint azonban teljesen más szempontból kellene megközelíteni a daganatkezelést is.

 Prof. Ying Xu vezetésével egy kutatócsoport 7 különböző ráksejtkultúrát analizált, melyekben valóban feltűnően alacsony volt az oxigéntartalom. Megállapításuk szerint a sejtek elfajulásának oka az oxigénhiány volt.

A túl alacsony oxigénszint nagy fokban befolyásolja, hogy a sejtek a tápanyagokat miként bontják le és alakítják át energiává. Ha túl alacsony az oxigén szintje a közegben, akkor a cukormolekulákat a sejtek nem a normális oxidatív úton, a pentózfoszfát-söntön át bontják le, melynek végterméke a piruvát, hanem glikolízissel, aminek a végén laktát keletkezik. Míg az előbbi út során (vagyis oxigéndús közegben) sok energiát nyújtó ATP keletkezik, a másik úton (oxigénhiányos közegben) jóval kevesebb energia termelődik. Ezért oxigénhiányban a sejteknek sokkal több tápanyagot el kell égetniük, hogy elegendő energiához jussanak. (Az oxigénhiányban jól és gyorsan szaporodó ráksejtek pont emiatt eleszik a normál sejtek elől a tápanyagokat!)

Mindeközben oxigénhiányban fokozódik az erek burjánzása is – ezzel is próbálja a szervezet nagyobb mennyiségű vér odajuttatásával kellő tápanyaggal és oxigénnel ellátni a szöveteket. Persze a daganatsejtek extrém gyors növekedésével már ez sem lesz elég, hisz egyre több oxigén és tápanyag kell, amit már a megszaporodott ereken sem tud az elfajult szövet a vérből megkapni. Így aztán ismét oxigén-és tápanyaghiány lép fel, ami mellett a tumorsejtek – mint extrém túlélők és így is remekül szaporodni tudók! – még agresszívebben kezdenek növekedni.

Prof. Xu hipotézise arra is választ ad, hogy alacsony oxigénszint mellett a rákos sejtek miért válnak 4-6 hónap alatt terápiarezisztenssé (nem reagál a daganat semmilyen szerre).

Saját véleményem szerint
(dr. BE)

A génkárosodás és az oxigénhiány okozta elfajulás nem zárja ki egymást. És az is bizonyos, hogy ha a sejtek anyagcseréjét megpróbáljuk folyamatosan optimalizálni (sok fehérje, zsír és szénhidrát bevitelével nem túlterhelni), a kellő oxigénellátásról mindig gondoskodni (bő folyadékbevitellel és rendszeres mozgással), a daganatos betegeknél ezekre különösen odafigyelni, akkor nagyobb esély van a daganat megelőzésére és a hatékonyabb kezelésre is.

A sejtek anyagcseréjét normális mederben tartó és a szaporodásukat, regenerálódásukat támogató vitaminok és ásványok is azért fontosak, mert azt az alapállományt, a sejtek közegét tartják egészséges egyensúlyban, ami véd az elfajulás ellen. A vitális anyagok ezen kívül támogatják az immunsejtek működését is, melyek feladata a kóros struktúrájú és idegen sejtek felismerése és eltakarítása.

S hogy ne legyen olyan egyszerű a kép, meggyőződésem, hogy a daganatok keletkezése nem redukálható kizárólag a matéria elváltozásaira. Vagyis nem kenhetjük a rák keletkezését pusztán a sugárterhelésre, az élelmiszer-adalékokra, az egészségtelen ételekre sem. A betegségek kialakulása ritkán vezethető egy okra vissza, inkább multifaktoriálisak, vagyis több tényező együttes hatásán alapszanak.

Ezért a lélek egyensúlyát sem lehet vagy szabad elfelejteni. S hogy a lelki tényezők hogyan hatnak a struktúrára, a génekre, íme erről egy rövid film: rákgyógyítás 3 perc alatt.

Dr. Balaicza Erika
Belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés
Homeopátia, neurálterápia, böjtkúra
Életmód-tanácsadás, fitoterápia
Tel: 06/20-588-28-10
www.balaicza.hu
balaicza@balaicza.hu