Citromlé mértékkel

A citromról mindenki tudja, hogy mennyire egészséges, vannak azonban esetek, amikor akár kárt is okozhat. Jót tesz mindaddig, amíg mértékletesen fogyasztjuk. Óvatosnak kell lenni például a divatos citromlé-diétával, mert a savas lé károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját. Fogfehérítésre sem ajánlott a mindennapos használata, mivel kikezdheti a fogzománcot.

Égő érzés a bőrön, a fogak gyengülése

A citrom C-vitaminban, citromsavban és aszkorbinsavban gazdag, de az antioxidáns hatása mellett jó a bőr számára is. Segíti a bőr és a pórusok tisztítását, a fekete mitesszerek és a barna foltok eltávolítását. De mindez a bőr típusától függ. Száraz és dehidratált bőrön a citromtól bőrpír és kellemetlen égő érzés keletkezik. A bőr fényérzékennyé válhat, ami növeli a napégés kockázatát.

Ugyanez a helyzet a fogakkal: kis mennyiségben a citrom segít a fehérítésben. De mivel a citrom savas, és mint minden savas étel, nagy mennyiségben gyengíti a fogzománcot, amivel fokozza a fogak meleg- és hidegérzékenységét. Végül, irritálhatja a nyálkahártyát, és így afták kialakulását is elősegítheti.

Hasi fájdalom és kövek

Míg a citrom alkalmankénti fogyasztása segít az emésztésben, a rendszeres citromfogyasztás gyomorégéshez vezethet (fekélyek esetén nagyon ellenjavallt) és hányingerrel, hányással, fájdalommal járó gastroesophagealis reflux alakulhat ki.

Ami a vesét illeti, a citrom héjában jelen levő oxalát kristályosodhat, ha túl sok, és a vesében vagy az epehólyagban kövekké alakulhat. A magas C-vitamin tartalom természetesen diuretikus (vízhajtó) hatást vált ki, ami segít megszabadulni a felgyülemlett víztől és a sók felgyülemlésétől. Az eltávolított folyadékot azonban pótolni kell, ellenkező esetben a kiszáradás veszélye fenyeget.

(Franciából fordította: boka)

Ha szívesen olvasna még a citromléről, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Citromlé-diéta: karcsúsít, de…