Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre

Szinte mindenki megtapasztalhatta már, hogy a foga hirtelen érzékennyé válik, fáj iváskor, hideg vagy éppen édességek hatására. A fogak érzékenységének, különösen a hőre és hidegre való érzékenységnek, nagyon különböző okai lehetnek. A panaszok nagyon kellemetlenek. Nézzük meg, mi állhat a háttérben, és milyen eszközökkel segíthetünk magunkon.

A fájdalomra érzékeny fogak általában a szájban lévő betegségre utalnak, de a fájdalomnak fogászati kezelés is oka lehet. Ha ez utóbbiról van szó, az valószínűleg annak köszönhető, hogy sok fogászati kezelés során az ép fog egy részét le kellett csiszolni. Emiatt a fogak kevésbé védettek a külső hatásoktól, és ezekre érzékenyebben reagálnak.

Korona felhelyezése után

Ha új koronára van szükség a fogmegőrzéshez, akkor az érintett fogat először le kell csiszolni, mielőtt a koronát felteszik. Csiszolással a fog természetes védőgátját veszti el, különösen a fognyak lesz érzékenyebb a külső ingerekre. Ezek az ingerek lehetnek hőingerek, például kávé vagy fagylalt fogyasztásakor, de édes vagy savanyú ételek esetén is. A tünetek sokfélék, az enyhe sajgástól a kellemetlen fogfájásig terjednek.

Tömés után

Kisebb beavatkozásoknál, mint amilyen például a fogszuvasodás kezelése, a fogat ki kell fúrni a baktériumok eltávolításához. A fogat ilyen esetben már megtámadta a fertőzés, és esetleg megsérült. A fúrással még több foganyagot távolítanak el, majd tömést használnak. A fogak természetes védelme ezzel megbolydul. Egyetlen tömés sem pótolja az egészséges foganyagot, így tömés után olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a hőmérséklet változására vagy az édességekre érzékeny fogak.

Fehérítés után

A fogak esztétikai okokból történő fehérítése általában az elülső fogakat érinti. A fehérítés alapelve a következő: eltávolítják a zománc felső rétegét, hogy előtűnjön az alatta lévő világosabb réteg. Ehhez a fogorvos erősen koncentrált fehérítőszert és UV-fényt használ. A fehérítő megtámadja a zománcot és kissé feloldja. A zománc vékonyításával rövid időn belül gyakran rendkívül hideg- vagy hőérzékenyek lesznek a fehérített fogak. Ezek a tünetek általában tíz nappal a fehérítés után jelentkeznek.

Hirtelen érzékennyé váló fogak fertőzés miatt

Fogfájás és hirtelen hidegre érzékenység fertőzés miatt is előfordulhat. Lehetséges okok:

  • fogszuvasodás (lyukas fog)
  • ínygyulladás
  • fogágybetegség

Fájdalmas fogmosás

A fogmosás során jelentkező fájdalom oka általában az említett betegségekkel kapcsolatos. Fogszuvasodás esetén különösen az őrlőfogak érintettek, mivel felületükön nagy bemélyedések vannak. Ez megnehezíti a gondos fogmosást, és tökéletes élőhelyet nyújthat a mikroorganizmusok, például a baktériumok számára.

Ha az íny fogmosás közben gyakran fáj és vérzik, az egyrészt a túl kemény fogkefére, vagy túl durva fogmosási technikára vezethető vissza, ami sérülésekhez és ínysorvadáshoz vezethet. Másrészt ez már a gyulladás jele lehet.

A mély zsebek az ínyben és a plakkok gyulladást okozhatnak, ami végül fogágybetegséggé is fejlődhet. Ez esetben tanácsos fogorvoshoz fordulni.

Érintheti a fogakat stressz?

A stressz kiválthat fogfájást is. Feszült állapotban az emberek hajlamosak öntudatlanul is megfeszíteni az állkapcsukat. A fogak összeszorítása és az éjszakai fogőrlés elhasználja és károsítja a fogakat, és fájdalmat okozhat az állkapocsban is. Ennek megakadályozására gyakran műanyag sínt ír fel az orvos.

A stressz az immunrendszert is befolyásolhatja, így a gyulladás vagy a bakteriális fertőzés gyorsabban előrehaladhat, vagy akár stressz is kiválthatja ezeket. A megfázás például hozzájárulhat a gyulladás fokozódásához a szájban, mivel az immunrendszer egyébként elfoglalt és túlterhelt.

A cikk még nem ért véget, kérem, lapozzon!