Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre

Terhesség vagy menopauza idején

A nők gyakran panaszkodnak a hát- és végtagfájdalmakon kívül fogfájásra, vagy különösen az érzékeny ínyre. A terhesség alatt fellépő stressz és a hormonális változások negatív hatással lehetnek az immunrendszerre, megnehezítve a test számára a bakteriális fertőzés leküzdését. A gyorsabb vérkeringés a hormonális stressz révén duzzadttá és érzékennyé teheti az ínyt.

A menopauza idején szintén ki van téve a női test hormonális változásoknak, amelyek a száj nyálkahártyájára és az ínyre is hatással lehetnek.

Hogyan hat az alkoholfogyasztás a fogakra?

Az alkohol megtámadja a fogakat, elszínezi őket, elnyomja az immunrendszert is, így a kórokozók jobban elterjedhetnek, tehát az alkoholfogyasztás növeli a fogszuvasodás és a fogágybetegség kockázatát.

Ártalmasak lehetnek a fogakra az alkohollal együtt fogyasztott italok is. Gyakran ezek nagyon cukrosak, és így táplálják a baktériumokat, amelyek ínygyulladáshoz vagy fogszuvasodáshoz vezethetnek. E baktériumok anyagcsere termékei felelősek a fogak elszíneződéséért is.

Az alkohol emellett értágító hatású és irritálja a fogideget, valamint a tartós alkoholfogyasztás elősegíti az éjszakai fogcsikorgatást.

Mi segít megelőzni az ínyproblémákat?

A jó szájhigiénia elengedhetetlen a fogak érzékenységének és a fájdalomnak a megelőzéséhez. Ez az alábbiakat jelenti:

  • rendszeres, helyes fogmosás
  • kímélő fogkefe használata
  • fogselyem használata az élelmiszermaradék és a plakkok eltávolítására
  • szájöblítő használata

A szájvíz fertőtlenítő és frissítő hatású, minden fogmosás után, vagy akár gyakrabban is lehet használni. Ezen kívül segít a kellemetlen szájszag ellen. Ha nem akarunk szájvizet vásárolni, jó alternatíva öblögetésre a kamillatea.

Mi a teendő az érzékeny fogak ellen?

A hidegre érzékeny fogak ellen jó a fluortartalmú fogkrém, amely regenerálja a fog természetes védelmét. Ezzel erősíti a fogat és enyhíti a fájdalomérzékenységet. Sok gyártó kínál fluortartalmú fogkrémet, amelyek megerősítik a fogzománcot.

Nagyon hatékony a foglakk-kezelés is. Ezt a fogorvos főleg az érzékeny fognyakon alkalmazza, bezárja a nyitott fognyaki csatornákat, amelyek felelősek a fájdalomért. A lakk fluoridot is tartalmaz, ezért még a fogat is erősíti és elősegíti a regenerációt.

Homeopátia fájdalomra érzékeny fogakra

A természetben előforduló anyagok, például a Hypericum is képes a fájdalom-érzékenység enyhítésére. Ez szer az orbáncfű hatására épül, és segíthet a tartósan érzékeny fogak és fájdalmak leküzdésében.

Ha a fogérzékenység időnként jelentkezik, a sisakvirág is használható, ami fájdalomcsillapító hatású.

Mindkét anyag golyócska vagy tabletta formájában kapható. A szájban fellépő gyulladásos megbetegedések, valamint fájdalomra érzékeny fogak esetében is alkalmazzák.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Fél a fogászati kezelésektől?