Ízérzékelés: az umami után itt a zsír

A nyelvünk csupa izom, nagyon mozgékony szerv. A alapja az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik. A nyelvszalag összeköti a nyelv alsó felületét a szájüreg aljával. A nyelv irányítja az ételt a fogakhoz és vezérli az aprítást, összekeveri a felaprított ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

Élelmiszerek a szép és egészséges fogakért

Nagy divat lett a fogfehérítés, gyakran látunk természetellenesen vakító fogsorokat. A legtöbb fehérítési technika azonban veszélyt is hordoz: meggyengülhet az íny, be is gyulladhat. Elvékonyodhat a fogzománc, ami később a fogak gyors romlását okozhatja. Érdemes próbálkozni természetes technikákkal, amelyek sokkal kíméletesebben fehérítik a fogakat.

Fogérzékenység hidegre, melegre, édesre

Szinte mindenki megtapasztalhatta már, hogy a foga hirtelen érzékennyé válik, fáj iváskor, hideg vagy éppen édességek hatására. A fogak érzékenységének, különösen a hőre és hidegre való érzékenységnek, nagyon különböző okai lehetnek. A panaszok nagyon kellemetlenek. Nézzük meg, mi állhat a háttérben, és milyen eszközökkel segíthetünk magunkon.

Használja a fogait!

A statisztikák azt mutatják, hogy növekszik az elhízás mértéke, szaporodnak az emésztési problémák, és az életkorhoz viszonyítva romlik a fogazat állapota. Mi lehet ennek az oka? Az egyik az, hogy keveset rágunk, viszont sokat rágódunk. A legtöbb ember alig néhány rágás után már nyeli is az ételt, holott a sokszorosára lenne szükség, ami a rágást illeti.

A fogak jelzik a napfény hiányát

Amikor a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, maradandó mikroszkopikus rendellenességek keletkeznek a dentinben (fogbélben), ami a fogzománc alatt található. A McMaster Egyetem antropológusai felfedeztek egy olyan forrást, amely évszázadokon át megőrzi a napsugár – a D-vitamin – nyomát az ember testben. A fogak mikroszkopikus struktúrájáról van szó.

Fél a fogászati kezelésektől?

Csaknem mindenki fél a fogászati kezeléstől, ám míg a legtöbben megússzuk egy kis gyomorremegéssel, az igazi szorongásos betegeket már a fogorvos látványára is kiveri a hideg veríték. Van, aki a félelem miatt inkább kerüli az orvost. Nem kellene, hiszen ma már az érzéstelenítésnek számtalan formája létezik, ezek optimálisan illeszkednek a beteghez.