Ízérzékelés: az umami után itt a zsír

A nyelvünk csupa izom, nagyon mozgékony szerv. A alapja az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik. A nyelvszalag összeköti a nyelv alsó felületét a szájüreg aljával. A nyelv irányítja az ételt a fogakhoz és vezérli az aprítást, összekeveri a felaprított ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

A nyelvvel érzékeljük az édeset, a sósat, a savanyút, a keserűt és az umamit. Az umami szó Japánból származik, ízletest jelent. Ezzel írják le a fehérjék, illetve a glutamát ízét, amely számos feldolgozott élelmiszerben is megtalálható ízfokozóként. A legutóbb felismert íz a „zsír”, sőt már kutatják azt is, van-e vajon szénhidrát íz.

Hol érezzük az ízeket?

Az ízeket mintegy 9000 ízlelőbimbóval érzékeljük:

  • A fonalas szemölcsök (papillák) a nyelv teljes hátoldalán oszlanak el. A hegyük mechanikus hatásokat közvetít számos idegvégződésre, és így alapul szolgálnak a nyelv finom érzékelésének.
  • A leveles szemölcsök a nyelv két oldalán két sorban helyezkednek el, közvetlenül a gödörszemölcsök előtt.
  • A gomba szemölcsök a nyelvhegy szélein vannak.
  • Hét-tíz szemölcs a nyelv hátsó részén található.

A papilla ízlelőbimbóin 30-80 receptorsejt van, ezek alakítják át és továbbítják az ízeket a nyelv testében lévő szenzoros idegrostok végeire. Az hetedik és kilencedik agyi ideg által jutnak el az impulzusok az agyba.

Az édes ízt elsősorban a nyelvcsúcs érzékeli, a sósat és a savanyút a nyelv szélei, a keserűt a nyelv hátsó része, és az umamit a nyelv középső része. A keserű ízt érzékelő ízlelőbimbók 10 000-szer érzékenyebbek, mint az „édesek”, így a keserű toxikus anyagok különösen gyorsan észlelhetők.

Az életkor előrehaladtával az ízlelőbimbók zsugorodnak, és ez csökkenti az ízlelés képességét. Az ízérzékelési zavar maga után vonhatja az étvágycsökkenést is, ami – főleg idős korban – alultápláltsághoz, hiánybetegségekhez (pl. vérszegénység, vashiány, immunműködési zavar stb.) vezethet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Mit árul el egészségünkről a nyelvünk?