Ízérzékelés: az umami után itt a zsír

A nyelvünk csupa izom, nagyon mozgékony szerv. A alapja az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik. A nyelvszalag összeköti a nyelv alsó felületét a szájüreg aljával. A nyelv irányítja az ételt a fogakhoz és vezérli az aprítást, összekeveri a felaprított ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

Ízérzékelésünk helye, a nyelv

Hosszanti és keresztirányú izomrostjaival a nyelvünk nagyon mozgékony. Az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik, a nyelvszalag alul köti össze a szájüreggel. Evéskor a nyelv irányítja az ételt a fogakra és vezérli az aprítás folyamatát, összekeveri a megrágott ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

A háttérben bekapcsolt tévé hátráltatja a kisgyermekek nyelvi fejlődését

A szakértők 49 szülő és gyermekeik közötti kommunikációt figyelték meg a porontyok 12, 24 és 36 hónapos korában, egyórányi játék közben. Ennek fele bekapcsolt tévé mellett történt, amiben nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek szóló programot sugároztak. Az eredmények alapján a játék közben bekapcsolva hagyott televízió hátráltathatja a kicsi nyelvi fejlődését.

Mit árul el egészségünkről a nyelvünk?

Nyelvünk nemcsak a beszédhez, ízleléshez nélkülözhetetlen, hanem elárulja azt is, milyen az egészségi állapotunk. Mutasd a nyelved, megmondom, mi bajod! Első hallásra ugyan furának tűnhet, de tényleg így van: a nyelvünk árulkodik egészségünk állapotáról. Ha lepedékes, ha gyulladt, ha sebes – a tünetek mind azt mutatják, hogy valami odabent nincs rendben.