Mit árul el egészségünkről a nyelvünk?

Nyelvünk nemcsak a beszédhez, ízleléshez nélkülözhetetlen, hanem elárulja azt is, milyen az egészségi állapotunk. Mutasd a nyelved, megmondom, mi bajod! Első hallásra ugyan furának tűnhet, de tényleg így van: a nyelvünk árulkodik egészségünk állapotáról. Ha lepedékes, ha gyulladt, ha sebes – a tünetek mind azt mutatják, hogy valami odabent nincs rendben.

A nyelvnek több funkciója is van: nagyon fontos szerepet játszik az étkezésben, hiszen nélküle nem tudnánk forgatni az ételt a szánkban, és a falatok lenyelése is problémát okozna. Fontos szerepet játszik az ízlelésben is: öt különböző ízt tudunk megkülönböztetni a segítségével. Az ízlelés és az evés mellett a beszéd is elképzelhetetlen lenne a nyelvünk nélkül, nélküle nem tudnánk hangokat képezni.

Ha nem vagyunk egészségesek, az rögtön megmutatkozik nyelvünk állapotán is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy rendszeresen vizsgáljuk meg, és ha elváltozást látunk rajta, akkor azt vegyük komolyan. Ideális esetben naponta kétszer, lefekvés előtt és felkelés után van időnk tüzetesen átvizsgálni a nyelvünket. Mielőtt fogat mosnánk és meginnánk a napi első kávénkat, nézzük meg, látunk-e a felszínén valamilyen elváltozást, akár a színével, akár a formájával kapcsolatban.

Ha lepedékes

Normál esetben a nyelv piros, tiszta, gyakran fehéres lepedék telepszik meg rajta, amit tisztítással könnyen eltüntethetünk. Ha azonban vastag lepedéket látunk rajta, azt mutatja, hogy valami nincs rendben az egészségünkkel. Attól függően, hogy a lepedék milyen színű, több betegség előjele is lehet:

  • A fehér lepedék gyomor-, bélrendszeri problémára utalhat, de megfázás esetén is kialakulhat.
  • Ha a nyelv sárgás színű, valamilyen gombás megbetegedés állhat a háttérben.
  • A piros és égő nyelv mögött sok mindent jelezhet: fej- vagy hasfájást, valamilyen gyulladást, B12-vitaminhiányt.
  • A barna lepedék bélrendszeri problémára utal, de az is lehet, hogy valamilyen élelmiszer, mondjuk dióféle váltja ki.
  • A zöld lepedék vashiányra utalhat.
  • A fekete lepedék általában valamilyen antibiotikum mellékhatásaként alakul ki, ha huzamosabb ideig nem múlik el, érdemes orvoshoz fordulni.

Ha ég

Nem is gondolnánk, milyen sokan szenvednek égő vérzéstől a nyelvükön. A nyelv két oldalát és hegyét érintő kellemetlen tünettől sokszor a változó korba lépő nők szenvednek, de gyakran valamilyen betegség – például torok- vagy mandulagyulladás – mellékhatásaként lép fel.

Ha gyulladt

A gyulladt nyelv vörös, ég, a tünetek hátterében pedig gyakran valamilyen fogprobléma vagy vitaminhiány áll, súlyosabb esetben cukorbetegségre is utalhat. Öblögessünk kamillateával, és ha a panaszok ezután sem múlnak el, akkor forduljunk orvoshoz.

Így tisztítsuk

Nagyon fontos, hogy a fogmosás mellett a nyelv alapos tisztítására is szánjunk elég időt. A gyógyszertárakban lehet kapni kifejezetten nyelvtisztításra kialakított kefét, de egy sima fogkefével is végigdörzsölhetjük. Nagyon fontos, hogy mindig hátulról haladjunk előre a tisztításnál, ne fordítva.

(Németből fordította: Sophie)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Ízérzékelés: az umami után itt a zsír