A háttérben bekapcsolt tévé hátráltatja a kisgyermekek nyelvi fejlődését

A szakértők 49 szülő és gyermekeik közötti kommunikációt figyelték meg a porontyok 12, 24 és 36 hónapos korában, egyórányi játék közben. Ennek fele bekapcsolt tévé mellett történt, amiben nagyobb gyerekeknek és felnőtteknek szóló programot sugároztak. Az eredmények alapján a játék közben bekapcsolva hagyott televízió hátráltathatja a kicsi nyelvi fejlődését.

A háttérben bekapcsolt tévé hátráltatja a kisgyermekek nyelvi fejlődésétA használt szavak és kifejezések mennyisége – s velük együtt az új szavaké is – alacsonyabb volt bekapcsolt készülék mellett. Ez arra enged következtetni, hogy a szülők akkor is figyeltek a tévére, amikor a kicsik nem. Az elhangzott kifejezések hosszát nem befolyásolta a televízió.

Az adatok azért rendkívül fontosak, mert a nyugati társadalmakban a kisgyermekek többsége naponta több órán át tévézik – az Egyesült Államokban például a két éven aluliak naponta 5,5 órát töltenek a készülék társaságában. A tanulmány a Journal of Children and Media című szakfolyóirat június 11-i számában jelent meg.

„A mostani eredmények a korábbi kutatásokéval együtt rávilágítanak a televízió mint háttérzaj negatív hatására a kisgyermekek játszása, illetve a szülő-gyermek interakció idején. Bebizonyosodott, hogy a felnőttek által megszabott, közvetlen televíziós tartalmat érdemes elkerülni a kicsik mellett, amikor csak lehet” – fogalmazott a szerzőként közreműködő Tiffany Pempek, a Roanoke-i Hollins Egyetem pszichológus professzora.

„Habár korántsem praktikus, és nem is kívánatos, hogy a szülők állandóan együtt játsszanak a csemetéikkel, a kicsik számára igencsak hasznos a rendszeres bevonásuk a játékba. Ideális esetben ilyenkor nem megy a háttérben a televízió” – tette hozzá Pempek professzor.