Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Ízérzékelés: az umami után itt a zsír

A nyelvünk csupa izom, nagyon mozgékony szerv. A alapja az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik. A nyelvszalag összeköti a nyelv alsó felületét a szájüreg aljával. A nyelv irányítja az ételt a fogakhoz és vezérli az aprítást, összekeveri a felaprított ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

Ízérzékelésünk helye, a nyelv

Hosszanti és keresztirányú izomrostjaival a nyelvünk nagyon mozgékony. Az alsó állcsonthoz, az „u” alakú nyelvcsonthoz és a garatfalhoz kapcsolódik, a nyelvszalag alul köti össze a szájüreggel. Evéskor a nyelv irányítja az ételt a fogakra és vezérli az aprítás folyamatát, összekeveri a megrágott ételt, és a nyál segítségével lenyelhető csomókba formálja.

Mit tehetünk az időskori alultápláltság ellen?

Idős korban általában csökken az étvágy, a korosodással romlik az ízérzékelés és a szaglás. Azoknál az időseknél, akik egyedül élnek, hatványozottan megjelenhet a motiváltság elvesztése – egyszerűen nincs kedvük enni. Az időskori táplálkozás fokozott figyelmet kíván, hiszen kialakulhat alultápláltság, ami komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.