A fogak jelzik a napfény hiányát

Amikor a szervezetben alacsony a D-vitamin szintje, maradandó mikroszkopikus rendellenességek keletkeznek a dentinben (fogbélben), ami a fogzománc alatt található. A McMaster Egyetem antropológusai felfedeztek egy olyan forrást, amely évszázadokon át megőrzi a napsugár – a D-vitamin – nyomát az ember testben. A fogak mikroszkopikus struktúrájáról van szó.

A változás-mintázattal folyamatos feljegyzés készül a D-vitamin szintről, ami úgy olvasható, akár a fák évgyűrűje. A rétegek megőrzik, mi történt a fog növekedése alatt. Mindnyájan tisztában vagyunk a D-vitamin szerepével, de ezidáig nem volt lehetőség rá, hogy ilyen világosan lássuk, mikor, mi történt pontosan az adott emberrel – mondja Lori D’Ortenzio kutató.

Mutatja, mennyi D-vitaminhoz jutottunkA felfedezés azért jelentős, mert információt nyújt a D-vitamin hiányról – és az angolkórról, ami még ma is egymilliárd embert érint világszerte.

Az angolkór a legtöbb esetben a napfény hiányának következtében alakul ki, és fájdalommal, csontdeformitással járó betegséghez vezet.

Ha megértjük az elmúlt évszázadok D-vitamin hiányának változásait, értékelni tudjuk a jelenlegi helyzetet- mondja Magan Brickley antropológus professzor. A tudósoknak a csontokból kellett eddig rekonstruálni a D-vitamin hiány történetét, ami azért problematikus, mert az ember életében a csont folyamatosan megújul, elrejti a korábbi károsodások részleteit. Halálunk után pedig a csontok a talajban lassan lebomlanak.

A dentin azonban sem nem alakul át az élet folyamán, és nem könnyen bomlik le, mert a csontnál keményebb fogzománc a halál után sokáig megvédi az enyészettől. Így lesznek a fogak gazdag és pontos források az archeológusok számára.

Québecben és Franciaországban az 1700-1800-as években elhantolt emberek fogait vizsgálták – összehasonlítva a mai emberekével. Az elemzés azt mutatta, hogy az egyik Québec-i férfi élete 24 éve alatt négy ízben is angolkóros lett, még mielőtt elérte volna a 13 éves kort.

A mai korszerű eszközök kimutatták a dentinrétegekben a rendellenességeket azokban az években, amikor nem jutott elengedő D-vitaminhoz az illető, és így a szervezete nem volt képes teljesen beépíteni az ásványi anyagokat a fogbélbe és a csontjaiba.