Hogyan győzhető le a fogorvostól való rettegés?

Egy friss kutatás szerint pozitív hozzáállással és némi humorral le lehet küzdeni a fogorvostól való félelmünket. A felmérésekből az derül ki, hogy a felnőtt lakosság fele érez valamilyen fokú szorongást, amikor fogorvoshoz kell mennie, öt százalékuk pedig kifejezetten retteg az ilyen helyzetben, ám ennek ellenére legtöbben legyőzik félelmüket, és rendszeresen megjelennek fogorvosi vizsgálaton.

Hogyan győzhető le a fogorvostól való rettegés?Svéd kutatók azonban kiderítették, hogy a stressz megfelelő kezelése, valamint a fogorvos által létrehozott kellemes hangulat pozitívan befolyásolhatja ezeket a helyzeteket. A Göteborgi Egyetemen készült tanulmány során a szakemberek egy kérdőív segítségével öt alapvető módszert jegyeztek fel, melyeket a betegek félelmeik legyőzésére vetettek be.

Az egyik ilyen, sokak által alkalmazott módszer az önszuggesztió, mely során a beteg meggyőzi saját magát arról, hogy elég bátor elviselni a rá váró fájdalmat. Egy másik bevált mód önmagunk lenyugtatása akár énekléssel, akár fejben számolással. Sokan folyamodnak az elterelés módszeréhez is, amikor arról próbálják meggyőzni magukat, hogy a fájdalom valójában csak zsibbadás. Végül, akadnak, akik imádkoznak vagy a pozitív hozzáállást alkalmazva arra koncentrálnak, hogy hamarosan túl lesznek az egészen.

Jenny Bernson kutató arról számolt be, hogy azok képesek legjobban együttműködni a fogorvossal, akik optimista módon állnak hozzá a kezeléshez, illetve egy másik vizsgálatból az is kiderült, hogy a humornak is nagy szerepe lehet a stressz csökkentésében. Akik pedig pozitív módon állnak a kezeléshez, rendszeresebben jelennek meg vizsgálatokon, ami kedvező hatással van egészségi állapotukra is.