Átragadhat a gyerekekre is a szülők fogorvostól való félelme

A fogorvostól való félelem gyakori probléma a gyermekgyógyászatban. Ha a szülők félnek a fogorvostól, nagy valószínűséggel gyerekeikre is átragad ez az érzés. A madridi Rey Juan Carlos Egyetem kutatói szerint ugyanis az érzelemátvitel ilyen esetekben is működhet. A tanulmány az International Journal of Paediatric Dentistry oldalain jelent meg.

Átragadhat a gyerekekre is a szülők fogorvostól való félelmeA kicsik azonban nem feltétlenül a negatív tapasztalataik alapján rettegnek a vizsgálatoktól, kezelésektől, hanem a kutatók szerint előfordulhat, hogy szüleik viselkedése miatt. Az ilyen esetekben is működhet ugyanis az érzelmi átvitel. A kapcsolatra már korábbi tanulmányok is rávilágítottak, de egy kutatás sem vizsgálta, az anya és az apa különböző szerepét a félelem kialakulásában.

A jelenlegi kutatásba 183 hét és tizenkét év közötti gyermeket vontak be a szakemberek. Az eredmények megerősítették a korábbi adatokat, miszerint az apák és anyák félelmi szintje összefügg a gyermekével. América Lara Sacido, az egyik kutató azonban hozzátette, hogy ilyenkor a legerősebb hatást az apa váltja ki. Az apa ezért a kulcsszereplő, aki átadja a szorongását az anyának, majd róla áttevődik a gyerekre. Ezen felül a szerzők megerősítették, hogy minél magasabb az egyik családtag félelmi szintje, annál magasabb lesz a többi családtagé is. A kutatók szerint ezért fontos, hogy az apákat is bevonják a különböző fogorvosi félelmeket megelőző kampányokba, mivel a pozitív érzelmek is hasonlóan áttevődhetnek a család többi tagjaira.