Tengeri élőlények segítenek fogaink épségének megőrzésében

A kagylók természetes „ragasztóanyaga”, amivel a kövekhez tapadnak, segíthet az érzékeny fogak regenerálódásában – derül ki egy kínai tanulmányból. A felfedezés jelentősége nagy, hiszen az emberek körülbelül háromnegyede szenved ettől a problémától. A tengeri élőlények ragadós váladéka arra ösztönözte a tudósokat, hogy megalkossák az érzékeny fogak kezeléséhez szükséges szert.

Tengeri élőlények segítenek fogaink épségének megőrzésébenNégyből három ember fájdalmat érez, amikor fogai forró, hideg, édes vagy savanyú ételekkel, italokkal érintkezik. Ez az állapot akkor áll elő, ha a kemény zománcréteg és az alatta lévő, vékonyabb dentin elhasználódik, így az ingerület hatványozottan éri az idegeket.

A cukormentes rágógumik és bizonyos fogkrémek enyhíthetik a kínt, de Quan-Li Li, a kínai Anhui Orvosi Egyetem szakértője, és Chun Hung Chu, a Hongkongi Egyetem fogorvosa kifejezetten olyan anyagot keresett, amely képes visszaállítani a zománc és a dentin egészségét.

A kutatókat éppen a kagylók ragasztóváladéka ihlette meg. Választásukat azzal indokolták, hogy ahhoz hasonló anyag segít a dentin védelmében a fog újjáépüléséig. Laboratóriumi tesztek során kiderült, hogy a ragadós szer, kalcium és foszfát keverékébe mártott fogak sikeresen visszaépítették a sérült zománcot és dentint – írja az Applied Materials and Interfaces című szakfolyóirat. Ezzel szemben a kizárólag ásványi anyagokban áztatott fogak csak a zománcot növesztették vissza. A szerzők úgy vélik, hogy a fölfedezett anyag „egyszerű és általános technológiát nyújthat a zománc és a dentin egyidejű regenerációjára”.

Tavaly tudományos áttörés következett be a témában, miután orvosilag bizonyított ténnyé vált, hogy az emberi fog éppolyan erős, mint a cápáké, így esélyünk van saját fogazatunk hatékonyságának növelésére. A meglepő eredményre egyébként a kétféle rágószerv mikrostruktúrájának tanulmányozása vezetett. Nyilvánvalóvá vált: bár a vízi ragadozó fogát szupererős zománc védi, valójában mi is pont ilyennel rendelkezünk. A cápafog belseje rugalmas dentint, külseje pedig fluor-apatit alapú kemény zománcot tartalmaz. Az emberi fogzománc puhább, hidroxi-apatit tartalmú, mely anyag a csontok alkotórészét is képezi. Szerkezetüknél fogva azonban az emberi fogak erőssége megegyezik a cápákéival.

A Journal of Structural Biology című folyóiratban publikált korábbi tanulmány hozzájárulhat az erősebb és tartósabb fogakhoz. „Óriási lenne, ha a jövőben képesek lennénk a mainál természetesebb fogpótlásra” – mondta Matthias Epple professzor, a Duisburg-Esseni Egyetem professzora.