Hogyan ne legyen a hajápolásból hajpusztítás?

Szakértők szerint a hajformázó eszközök és különböző hajápolási technikák nem megfelelő alkalmazása a hajszálak sérüléséhez és elvesztéséhez vezethet. „Az olyan mítoszok, mint hogy a hajat naponta legalább 100-szor kell megfésülni,  súlyosan károsíthatják a hajvégeket” – nyilatkozta Dr. Paradi Mirmirani, a Kalifornia Egyetem bőrgyógyász professzora.

Hogyan ne legyen a hajápolásból hajpusztítás?„Könnyen lehet egészséges a hajunk, ha tudjuk, hogyan kell megfelelően ápolnunk a frizura beállítása előtt és után.” Mirmirani az alábbi tanácsokat osztotta meg az egészséges hajra vágyókkal:

  • A hajunkat a zuhanyzás vagy fürdés után egy törölközőbe csavarva szárítsuk meg, vagy csak hagyjuk, hogy magától megszáradjon.
  • A nedves haj rendkívül sérülékeny, így ilyenkor a lehető legkevesebbet fésülködjünk. A nagyon göndör, illetve sűrű hajkoronával megáldottak viszont jobban teszik, ha nedves hajjal fésülködnek, hogy elkerüljék a hajtöredezést.
  • Hagyjuk megszáradni kicsit a hajunkat, mielőtt megfésülködnénk vagy beállítanánk a frizuránkat. Lehetőség szerint csökkentsük a hajszárító használatát.
  • Minél kevesebbet fésülködünk, annál jobb. Hajvégeink már napi 100 fésüléstől is elkezdhetnek töredezni.
  • Csökkentsük a hosszan tartó hajformázó termékek használatát. A hajformázó felvitele után már ne fésülködjünk, mivel a hajszálak megtörhetnek és idővel ki is hullhatnak.
  • Hajvasalót csak teljesen száraz hajon használjunk, alacsony, vagy közepesen magas hőmérsékleten, maximum minden második napon. Hajsütővasunkat legfeljebb két másodpercig használjuk tincsenként, mivel a túlzott hőhatás súlyosan károsíthatja a hajat.
  • Lehetőleg ne viseljük hajunkat állandóan lófarokba és kontyba fogva, illetve összefonva, mivel az állandó húzódás miatt a hajszálak megtörhetnek, ami maradandó hajvesztést eredményezhet.