Mitől hullik a hajunk?

A hajhullás nem ritka jelenség, de szerencsére sokat tehetünk ellene. Először is fontos, hogy megtaláljuk a panasz okát, ezután lehet elvégezni a megfelelő kezelést. Használnak finaszterid vagy minoxidil tartalmú gyógyszereket, de megpróbálhatjuk megállítani a hajhullást házi szerekkel is. Hogy ezek mennyire hatékonyak, azt esete válogatja.

Hajhullásnál különbséget kell tenni a különböző formák között. A leggyakoribb a genetikai eredetű hajhullás (androgenetikus alopecia), ez főként férfiaknál jelentkezik. Oka a dihidro-tesztoszteron (DHT) nemi hormonnal szembeni érzékenység. Jellemző kezdetben az úgynevezett kopaszodó halánték, később jelentkezik a hajhullás a tonzúra területén.

A diffúz (teljes fejbőrön jelentkező) hajhullás esetén a haj az egész fejen vékonyabb lesz. Lehetséges okai:

  • fizikai stressz
  • táplálékhiány
  • hormonális zavar vagy változás
  • vashiány
  • anyagcserezavarok
  • bizonyos gyógyszerek szedése

Körkörös hajhullásnál (alopecia areata) a fej különböző pontjain kopasz foltok képződnek. Ennek oka valószínűleg a test autoimmun reakciója a szőrtüszőkkel szemben.

A hajhullás okának keresése

Ha erősen hullik a haja, mindig forduljon bőrgyógyászhoz, aki meghatározhatja az okot, és adott esetben ajánlja a hajhullás elleni megfelelő terápiát. Ha például az oka táplálkozási hiba, akkor a tünetek általában viszonylag könnyen és egyszerűen kezelhetők.

Ha a hajhullásnak genetikai oka van, rendelkezésre állnak különböző kezelési módszerek. A legtöbb esetben azonban a gyógyszert hosszabb ideig kell használni, amíg az eredmény megmutatkozik. Ilyenkor a hajhullás csak megállítható, de nem regenerálható. Ha a gyógyszert abbahagyják, a hajhullás általában visszatér.

Finaszterid

A finaszterid olyan hatóanyag, amelyet először a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás ellen használtak. Mivel néhány betegnél javította a haj növekedését, önálló, hajhullás elleni szerként is használják. A finaszterid biztosítja, hogy a DHT ne aktiválódjon. Mivel az örökletes hajhullás a DHT fokozott érzékenységén alapul, a hajhullás így megállítható, néha a hajszálak ismét megvastagodnak.

Minoxidil

Hasonlóan a finaszteridhez, a minoxidilt eredetileg nem a hajhullás, hanem a magas vérnyomás ellen használták. Amikor a fokozott hajnövekedést mellékhatásként felfedezték, elkészültek a hajhullás elleni készítmények. A terméket közvetlenül a fejbőrre, tinktúra formájában alkalmazzák – a minoxidil tabletták csak a magas vérnyomás kezelésére alkalmasak.

Kör alakú és diffúz hajhullás

A diffúz hajhullás (mindenütt hullik a haj) esetében fontos, hogy megtaláljuk a betegség okát és kezeljük azt. Például, ha a hajhullást pajzsmirigy-rendellenesség okozza, ezt kell kezelni. Ugyanez vonatkozik más okokra is, mint például a tápanyaghiánya vagy a mentális stresszre.

Körkörös hajhullás esetén a hajhagymák érintetlenek, ellentétben az örökletes hajhullással. Ez lehetővé teszi a hajhullás folyamatának megfordítását. A terápia még gyermekcipőben jár, enyhébb esetekben a cink és a glükokortikoid enyhítheti a panaszokat.

Hajhullás elleni házi szerek

Számos házi szer létezik, amelyek állítólag megállítják a hajhullást. Ezeknek a módszereknek a legtöbbje azonban nem tudományosan bizonyított. Kipróbálhatja az alábbi házi szerek egyikét:

  • cink
  • görögszéna
  • spirulina alga

A fentiek mellett segíthet a haj kókuszolajjal történő mosása. Utána azonban a kókuszolajat alaposan ki kell mosni a hajból. A fokhagyma levének és a zsálya-almaecet keverékének stimuláló hatása van a hajnövekedésre.

Hajátültetés és póthaj

Örökletes hajhullás esetén a hajátültetés lehet a megoldás. Mivel a hajhagymák a fej hátsó részén érzéketlenek a tesztoszteronra, a szövetrészeket a fej hátsó részéről a kopasz területekre helyezik át. Az ilyen beavatkozás azonban gyakran viszonylag drága, az eredmény néha kevésbé természetes.

Ha a hajátültetés nem jöhet szóba, gondolkodhatunk a mesterséges megoldásról is. A parókák és póthajak már jó minőségűek, némelyikkel még úszni is lehet!

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni a hajhullásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

A hajhullást atkák is okozhatják!