Mit tegyünk, ha hullik a hajunk?

A hajhullás nem ritka jelenség, Németországban a férfiak 80 százaléka örökletesen érintett, de kopaszodnak a nők is. Szerencsére ma már több megoldásból választhatunk a hajhullás ellen. Fontos, hogy megtaláljuk a panaszok okát, majd következhet a megfelelő kezelés. A gyakran használt hormon tartalmú szerek helyett próbálkozzunk házi szerekkel!

Leggyakoribb a genetikai eredetű hajhullás, ez főként férfiaknál fordul elő. Oka az egyre nagyobb érzékenység a dihidro-tesztoszteron (DHT) nemi hormonnal szemben. Kezdetben „magasabb lesz a homlok”, később kezdődik a hajhullás a tonzúra területén.Végső megoldás lehet

A diffúz hajhullásnál a haj az egész fejen elvékonyodik. Oka lehet stressz, tápanyaghiány, hormonális zavarok vagy -változások, vashiány. Anyagcserezavar, vagy bizonyos gyógyszerek szedése is okozhatja.

A kör alakú hajhullás esetén a fej különböző pontjain kör alakú kopasz foltok keletkeznek. Az ok valószínűleg a szervezet hajhagymákkal szembeni autoimmun reakciója.

Gyógyszerekkel inkább csak megállítani lehet a hajhullást, megszüntetni nem. A gyógyszer szedésének leállításával a hajhullás visszatér.

Hajhullás elleni házi szerek

Különböző módszerek léteznek, ezeket kockázat nélkül kipróbálhatjuk:

  • cink
  • görögszéna
  • spirulina alga

Görögszéna magot áztassunk vízben, majd a nedvét masszírozzuk a fejbőrbe. Tekerjük be hajunkat egy törölközőbe, és hagyjuk hatni 3-4 órán át. Ezt az eljárást alkalmazzuk kb. 4-5 hétig.

A fentiek alkalmazása mellett segíthet, ha a hajat kókuszolajjal rendszeresen bedörzsöljük. Ne feledje, az olajat alaposan ki kell mosni a hajból! Stimuláló hatással lehet a haj növekedésére a fokhagymalé, zsálya és almaecet keveréke.

Hajátültetés és paróka

Az örökletes hajhullást ellensúlyozza a hajátültetés, ez az eljárás azonban meglehetősen költséges, és az eredmény kevésbé természetes. Ha nem lehet szó hajátültetésről, gondolkodhatunk paróka használatáról. Ezek igen jó minőségben kaphatók, néhánnyal még úszni is lehet!

(Németből fordította: Koncz László)