Hullik a haja? Ne kefélje!

Ha arra ébredünk, hogy a párnánk tele van hajszálakkal, vagy zuhanyozás után a hajszálak eldugaszolják a lefolyót, az ijesztő lehet. A hajhullás nem csak az öregedéssel járó tünet, rossz szokások is okozhatják a bajt. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint naponta 50-100 hajszálát veszíthetünk el. Ártatlannak tűnő szokásokban kereshetjük a baj gyökerét.

Túl sok stressz

Traumatikus eseményekkel, például válással, munkahelyi problémával szembesülve stressz lép fel a szervezetünkben, ami hajhullást okozhat. A három fő ok – gyász, anyagi problémák és szakítás – miatti érzelmi hatás megváltoztathatja hajunk életciklusát, mondja dr. Jerry Shapiro, a NYU Langone Medical Center professzora. Valóban, egy stresszes esemény után 6 héttel vagy akár 3 hónappal is jelentkezhet hajhullás. Ezt a fajta hajhullást telogen effluviumnak nevezik, amit gyulladás, komoly műtét vagy terhesség is előidézhet. Gondoljon vissza az elmúlt hónapokra, érte-e valami különösen stresszes esemény. (Tartsa észben, hogy a mindennapi, rendszeres aggódás és stressz valószínűleg nem vezet hajritkuláshoz.) A jó hír: a stressz csökkenésével hajunk a legtöbb esetben normálisan visszanő.

Fésüljük, ne keféljük!Túl szoros lófarok

Folyton szoros lófarokban hordja a haját? Szoros copfot vagy hajhosszabbítást visel? Ezek a frizurák idővel károsítják a hajhagymákat, és kialakul a trakciós hajhullás. Egy-egy alkalommal viselt szoros frizura nem árt a hajnak, mondja dr. Shapiro, de hosszú éveken át alkalmazva állandó hajhulláshoz vezethet. Próbáljon ki új frizurákat, és soha nem használjon befőttes gumit a haja összefogására, mivel az károsítja a hajat. Próbálja ki inkább a textil bevonatú hajgumikat. Ha ragaszkodik a lófarokhoz vagy kontyhoz, változtassa annak helyzetét a fejbőrön, például váltogassa a lent vagy fent összefogott lófarkat.

Túl sok hajszárító

Túl sok bármiből rossz lehet – és ez mindenképpen igaz a hajápolókra és hajformázókra. Próbálja meg korlátozni a hajszárító, hajegyenesítő és hajsütővas használatát. Az ezekből sugárzó nagyon magas hőmérséklet sérüléseket okozhat, ami hajlamosabbá teszi a hajat a kihullásra. Ahogy dr. Shapiro mondja, a hajszárító és a hajegyenesítő krém meg hasonló termékek használata nem okoz problémát, kivéve, ha a haj túl nagy hőnek van kitéve. Azt javasolja, hogy lehetőség szerint hagyjuk a hajunkat magától megszáradni, és soha ne használjunk hajegyenesítőt vagy hajsütővasat nedves hajon.

Nedves haj kikefélése

Sokunknak szokása, hogy amikor kilépünk a zuhany alól, azonnal kefét ragadunk, és nekiállunk kifésülni a nedves fürtjeinket. De a nedves haj kefélése megtörheti a hajat, mely nedves állapotban sokkal kényesebb. Ezért, lehetőség szerint, fésülködés előtt hagyja megszáradni a hajat. Ha ez nem lehetséges, használjon a hajkefe helyett inkább fésűt, és bánjon nagyon finoman a hajával. Még száraz állapotban is csak módjával kefélje a haját. Emlékszik a régi tanácsra, hogy naponta 100-szor húzzuk végig a hajkefét a hajunkon? Rossz ötlet! Minden mozdulattal csak hozzájárulunk a haj töréséhez.

Nem megfelelő ételek

Az egészséges, kiegyensúlyozott étrend az alapja mindennek – így az egészséges hajnak is. A vasban vagy fehérjében szegény étrend hajhulláshoz vezethet. Az étkezési rendellenességekkel küzdők és a szélsőségesen étkezők gyakran tapasztalnak hajhullást. Ha Önnél is ez a probléma, a hajhullás kiegyensúlyozott étrenddel általában visszafordítható. Jó fehérjeforrás a hús, tojás, hal, diófélék, bab és magvak, vasat pedig lencse, zöld levelesek (pl. spenót), kagyló és osztriga fogyasztásával vihetünk be az étrendünkbe.

(Angolból fordította: H. Orsi)