Köszvény: túl sok húgysav a vérben

A köszvény kialakulását olyan tényezők segítik elő, mint a túlsúly, egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya. A betegség oka általában veleszületett anyagcserezavar, jellemzői a fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek, különösen a láb nagyujjain. Korai és hosszú távú terápiával a köszvény általában jól kezelhető, ezért ritka a krónikus formája.

A nyírfa áldásos hatásai

A közönséges nyírfát sok országban díszfaként ültetik. A levelek kivonata vízhajtó hatású, de a fának szinte minden része gyógyít: a kéreg, a levélrügyek és a kéregolaj. A nyírfa nedvét általában tavasszal gyűjtik be, ízületi gyulladásra, hajhullás ellen használatos. A nyír mágikus és gyógyító erejébe vetett hit elevenen élt a magyar paraszti hagyományban.

Hogyan táplálkozzon, ha köszvényes?

A köszvény egyike napjaink jóléti betegségeinek, melyet a kiegyensúlyozatlan, túl sok húst tartalmazó étkezéssel és az alkoholfogyasztással hoznak kapcsolatba. A köszvény és a reuma egyaránt az anyagcsere zavarára vezethető vissza. A célzott egészséges táplálkozás pozitívan befolyásolhatja a köszvényt, és csökkenti a reumás betegség tüneteit.

A köszvény karbantartható

A köszvényt jóléti betegségnek is nevezik, mivel előfordulását olyan tényezők segítik, mint a túlsúly és mozgáshiány. A köszvény oka azonban többnyire született anyagcserezavar. E betegség tipikus tünetei a fájó, vörös és duzzadt ízületek. Különösen a láb nagyujjának ízületét érinti. Időben történő és hosszú távú kezelés esetén a köszvény jól kezelhető.

Köszvény: újra támad a királyok betegsége

Az elhízás és a sok alkohol fogyasztása miatt kórházba kerülő köszvényes betegek száma évek óta egyre nő. A királyok betegsége néven is ismert fájdalmas kór előfordulása megkétszereződött az utóbbi tíz évben: manapság már több mint 4400 beteget diagnosztizálnak évente az orvosok csak Nagy-Britanniában. A köszvény, a reumás ízületi gyulladás egyik formája, a tű alakú kristályoknak köszönhetően rendkívül fájdalmas.

Rontják a köszvényesek állapotát a húsok és a tengeri ételek

A hús, a tengeri ételek és más, magas purintartalmú élelmiszerek a köszvény azonnali fellángolásának ötször magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe. A köszvény az arthritisz (ízületi gyulladás) egyik formája, amely gyakran a nagylábujjban jelentkezik először. A tapasztalat azt mutatja, hogy a purinokban gazdag élelmiszerek kiválthatják a köszvényes rohamokat, az azonban eddig nem volt világos, hogy okozhatnak-e azonnali fellángolásokat.

Táplálkozás köszvény esetén

A köszvény egyike napjaink jólét-betegségeinek, a kiegyensúlyozatlan, főként hústartalmú táplálkozással és alkoholfogyasztással hozzák kapcsolatba. A köszvényt a reuma egyik megnyilvánulási formájának tartják. A célzottan egészséges táplálkozás pozitíven befolyásolhatja a köszvény lefolyását, és csökkentheti tüneteit.

A spárga gyógyít. De hogyan?

A spárga lehet fehér, lehet zöld, mindenképpen a drága ételek közé számítjuk, mert a termesztése elég „macerás”. A vizelethajó gyógyszereknél vagy a lúgosító csodaszereknél mégis olcsóbb. Igazi szezonja a nyárelő, de nagyobb boltokban már télen is kapható. Nézzük, mire jó!