Hogyan táplálkozzon, ha köszvényes?

A köszvény egyike napjaink jóléti betegségeinek, melyet a kiegyensúlyozatlan, túl sok húst tartalmazó étkezéssel és az alkoholfogyasztással hoznak kapcsolatba. A köszvény és a reuma egyaránt az anyagcsere zavarára vezethető vissza. A célzott egészséges táplálkozás pozitívan befolyásolhatja a köszvényt, és csökkenti a reumás betegség tüneteit.

A köszvény oka főként a megnövekedett húgysavszint. Mindenekelőtt az állati eredetű élelmiszerek segítik elő a húgysavtermelést. A húgysav kiválasztása a vesékben történik, és az alkoholfogyasztás ezt gátolja. A túlzott alkohol, különösen a sör fogyasztása általában nem ajánlott köszvény esetén. A veséknek különleges szerepük van a köszvénynél, az úgynevezett vesekúrák és a vese rendszeres méregtelenítése pozitívan hat a betegség lefolyására. Erre alkalmas a Solidago (aranyvessző) gyógynövénykivonat.

Együnk egészségesen

Általában az alábbi tényezők segítenek az optimális táplálkozásban köszvény esetén: kevés állati termék, zsírszegény főzés-sütés, kevés cukor, naponta gyümölcs, zöldség és sok folyadék bevitele. Az állati termékeknél főként a hús, kolbászfélék és a hal fogyasztása kerülendő. Tanácsos köszvény esetén naponta maximum 100 g hús vagy hal fogyasztása. Teljesen kerülni kell a belsőségek, különösen a borjúmirigy fogyasztását.

Kerülni kell a nagy purintartalmú élelmiszereket

Néhány halfajtában, pl. a pisztrángban, heringfélékben sok purin van. Ezek húgysavat termelnek, és negatívan hatnak a köszvény lefolyására. Ide tartozik még a szárnyasok bőre, a sertés- és libahús. Az olyan állati termékek, mint a tej, vaj, sajt, joghurt és tojás csak mértékkel fogyaszthatók.

A hüvelyesek kivételével – mint például a borsó, a bab és a lencse – valamint a káposzta, spenót, spárga, rebarbara, az összes gyümölcs és zöldség fogyasztható. Az élesztő használatát kerülni kell, mert nagyon sok purint tartalmaz. Alternatívaként használjunk sütőport.

Táplálkozási tippek köszvény esetén

Részesítse előnyben a kenyér, különösen a teljes kiőrlésű kenyér fogyasztását, és ehet mogyorót, mandulát és diót is. Ha szerepelnie kell halnak az étlapon, ajánlott a lepényhal, nyelvhal és tőkehal. A húsfélék közül a vadhús megengedhető. A gabonafélék és szénhidrátok közül alkalmas a búzaliszt, rozs, zab, rizs és tészta.

Vannak élelmiszerek, melyek állítólag köszvény ellen hatnak. Ezek közé tartozik a földieper, répa, paradicsom, zeller, szilva és a hagyma. Ezek leve is hatékony köszvényellenes szer.

Igyon naponta 2-3 liter vizet vagy gyógyteát. Az ivás méregteleníti a veséket, jobban kiüríti a húgysavat a szervezetből, és javítja a közérzetet.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne olvasni a köszvény kialakulásának okairól, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Köszvény: túl sok húgysav a vérben