Köszvény: túl sok húgysav a vérben

A köszvény kialakulását olyan tényezők segítik elő, mint a túlsúly, egészségtelen táplálkozás és a testmozgás hiánya. A betegség oka általában veleszületett anyagcserezavar, jellemzői a fájdalmas, vörös és duzzadt ízületek, különösen a láb nagyujjain. Korai és hosszú távú terápiával a köszvény általában jól kezelhető, ezért ritka a krónikus formája.

A köszvény anyagcsere-betegség, amelynél túl sok húgysav halmozódik fel a vérben. Általában több húgysav képződik, mint amennyi kiválasztódik. A megemelkedett húgysavszint eleinte általában nem okoz panaszokat, csak egy idő után a folyamatos növekedése vezethet köszvényrohamhoz.

A köszvényes betegek több mint 80 százaléka férfi, náluk a betegség a 40. és 60. életév között jelentkezik, a nőknél, ha egyáltalán megbetegszenek, csak a menopauza után. A betegség általában sokkal gyakoribb a fejlett ipari, mint a fejlődő országokban. Ez elsősorban a különböző táplálkozásra vezethető vissza, ugyanis a purinban gazdag élelmiszerek, például a hús, a belsőségek és az alkohol elősegíti a betegség kialakulását.

Elsődleges és másodlagos köszvény

A köszvénynél megkülönböztetünk elsődleges és a másodlagos formát. Az elsődleges forma veleszületett anyagcserezavar, amelynél a vese túl kevés húgysavat ürít.

Ritka esetekben előfordulhat, hogy genetikai hiba miatt túl sok húgysav képződik. Ez a jelenség elsősorban a fiúknál fellépő Lesch-Nyhan-szindróma. Mindkét formában közös, hogy több húgysav keletkezik, mint amennyi kiürül, emiatt egyre több húgysav halmozódik fel a szervezetben.

A köszvény másodlagos formája nem veleszületett, hanem más betegségek vagy rendellenességek okozzák. Ezek következtében a szervezet vagy több húgysavat termel, vagy a kiválasztásban gátolt. Az utóbbinak gyakran vesebetegség, veseelégtelenség az oka. A megnövekedett termelést azonban általában a szervezet saját sejtjeinek fokozott szétesése okozza. Ez a helyzet például a leukémia esetében.

Húgysav és a purinok

A purinok (szilárd, kristályos vegyületek) lebomlása során a szervezetben húgysav alakul ki. Ezek lehetnek egyrészt a test saját purinjai, amelyek a sejtek lebomlásakor keletkeznek, másrészt bizonyos élelmiszerekben is megtalálhatók, többek között a húsokban. A magas húgysavszintnek tehát a következő okai lehetnek:

  • a szervezetben túl sok húgysav keletkezik
  • a veséken át túl kevés húgysav választódik ki
  • a táplálékból túl sok purint vesz fel a szervezet

A legtöbb köszvényes betegnek veleszületett hajlama van a magas húgysavszintre. Bizonyos tényezők, mint például a purinokban gazdag étrend, elősegítik betegséget. Gyakran előfordulhat a köszvény akut támadása is: a panaszok nem ritkán egy kiadós étkezés és sok alkohol fogyasztása után jelentkeznek.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretné tudni, hogy hogyan táplálkozzon, ha köszvényes, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Hogyan táplálkozzon, ha köszvényes?