A köszvény karbantartható

A köszvényt jóléti betegségnek is nevezik, mivel előfordulását olyan tényezők segítik, mint a túlsúly és mozgáshiány. A köszvény oka azonban többnyire született anyagcserezavar. E betegség tipikus tünetei a fájó, vörös és duzzadt ízületek. Különösen a láb nagyujjának ízületét érinti. Időben történő és hosszú távú kezelés esetén a köszvény jól kezelhető.

A köszvény oka anyagcserezavar, amikor túl sok húgysav van a vérben, vagyis több képződik, mint amennyit a vese kiválaszt. Az emelkedett húgysavszint kezdetben gyakran tünetmentes. A köszvény elsősorban a férfiakat érinti: a köszvénybetegek több mint 80%-a férfi. A nők inkább a menopauza évei után betegszenek meg köszvényben. A purin tartalmú élelmiszerek, mint a hús, a belsőségek, valamint az alkohol kedveznek e betegség kialakulásának.Visszatérő fájdalom

Elsődleges és másodlagos köszvény

A köszvénynél megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos formát. Az elsődleges formát veleszületett anyagcsere-rendellenesség váltja ki, vagyis az a tény, hogy a vese túl kevés húgysavat választ ki. Ritka esetekben génhiba miatt az is megtörténhet, hogy túl sok húgysav képződik. Ez elsősorban a fiúknál fellépő jelenség, melyet Lesch-Nyhan-szindrómának neveznek.

A másodlagos típusú köszvény nem veleszületett, hanem más betegségek vagy rendellenességek okozzák, amelyek következtében vagy megnő a húgysavtermelés, vagy a kiválasztódást gátolja valami.

Húgysav és purin

A magas húgysavszintért a következő okok lehetnek felelősek:

  • A szervezetben túl sok húgysav képződik
  • A vesék túl kevés húgysavat választanak ki
  • A táplálékkal túl sok purin kerül a szervezetbe

A legtöbb köszvénybetegnek veleszületett hajlama van arra, hogy magas a húgysavszintje. A purinban gazdag étrend kiválthatja a betegséget, akár akut köszvényrohamot is: a panaszok nem ritkán kiadós ebéd és nagy alkoholfogyasztás következményei.

Fájdalom a lábujjakban

A köszvényrohamnál heves fájdalmak jelentkeznek, különösen a nagylábujj ízületeit érinti. A fájdalom mellett az ízület vöröses színű, erősen duzzadt és forró lesz, érzékeny érintésre is. Jelentkezhet fájdalom a hüvelykujj ízületében, térdízületben, bokaízületben és a talp középízületében. Ha a betegséget nem megfelelően kezelik, az életmódot nem igazítják hozzá, a következmény krónikus fájdalom lehet.

Köszvénynél a fájdalom annak következménye, hogy a húgysav-kristályok az ízületekben rakódnak le, emiatt fájdalmas ízületi gyulladás keletkezik. Ugyanígy károsodhat a vese is.

Az első köszvényroham meglepetésszerűen jelentkezik, több órától több napig is tarthat. Ha a tünetek alábbhagytak, a köszvényes rohamot hosszabb tünetmentes szakasz követi. Kezelés nélkül a rohamok ismétlődhetnek, a panaszok rosszabbodnak. Ha a betegség krónikus szakaszba lép, komoly komplikációk jelentkezhetnek:

  • állandó fájdalom
  • krónikus ízületi gyulladás
  • ízületdeformáció
  • nyáktömlő-gyulladás
  • vesekő, veseelégtelenség

Mire vigyázzunk?

Általában olyan gyógyszereket alkalmaznak, amelyek elősegítik a húgysavszint stabilizálását. Ezt segíti a megfelelő táplálkozás. Vigyázat: néhány gyógyszer növelheti a vérben lévő húgysav mennyiségét, ezek közé tartoznak többek között hashajtók, diuretikumok és rákellenes gyógyszerek. Ugyancsak le kell mondani az acetilszalicilsav alapú fájdalomcsillapítókról is.

A pihentetés és a hűvös borogatás segíthet, csakúgy, mint a sok folyadék, gyümölcs. Kerülje az alkoholt, mert az blokkolja a húgysav kiválasztását. Fontos a purinszegény táplálkozás, a hús és a töltelékáruk kerülése. (A csokoládé és a kakaó nagyon sok purint tartalmaz!) Törekedni kell a túlsúly fokozatos csökkentésére és a rendszeres testmozgásra.

(Németből fordította: Koncz László)