Táplálkozás köszvény esetén

A köszvény egyike napjaink jólét-betegségeinek, a kiegyensúlyozatlan, főként hústartalmú táplálkozással és alkoholfogyasztással hozzák kapcsolatba. A köszvényt a reuma egyik megnyilvánulási formájának tartják. A célzottan egészséges táplálkozás pozitíven befolyásolhatja a köszvény lefolyását, és csökkentheti tüneteit.

A húgysav hatása a köszvényre

A köszvény következményei nem elhanyagolhatók. Ezért megelőző intézkedéseket kell – a táplálkozás területén is – hozni. A köszvény oka főként a magas húgysavszint. Mindenekelőtt az állati eredetű élelmiszerek segítik elő a húgysav termelését a testben. Ennek kiválasztása a vesékben történik, melyet az alkoholfogyasztás gátol. Mértéken felüli alkoholfogyasztás, különösen a sör, ellenjavallt, ezért köszvény esetén ezt kerülni kell. A vesék nagy szerepet játszanak a köszvénynél. Az un. vesekúrák és a vesék rendszeres méregtelenítése pozitív szerepet játszik a köszvény lefolyásában. Célszerű rendszeres ivókúrát tartani a solidago nevű gyógynövény kivonatával.

Táplálkozás: együnk egészségesen

Általában véve a köszvény esetén és annak megelőzésében szükséges egészséges táplálkozás a következő tényezőkön múlik: kevés állati termék, zsírszegény előkészítés, kevés cukor, naponta gyümölcs és zöldség, valamint sok vízfogyasztás. Az étrend ezen formája előnyös köszvény esetén, de segít annak megelőzésében is. Köszvénybetegeknél az állati eredetű termékek nem lehetnek részei a napi étrendnek. Ez mindenekelőtt a húst, kolbászféléket és a halat érinti. Étkezésnél naponta maximálisan 100 gramm válogatott húsárut tanácsos csak enni. Köszvényes betegek teljesen kerüljék a belsőségeket, különösen a borjúmájat.

Kerüljük a purin-tartalmú élelmiszerek fogyasztását

Az egyes halféleségek, mint a pisztráng, sprotni vagy hering, nagyon sok purint tartalmaznak. Ezek húgysavat termelnek, és nagyon negatívan hatnak a köszvény lefolyására. Ide sorolható a szárnyasok és sertések bőre is. A tej, vaj, sajt, joghurt és a tojás mértékletesen fogyasztható. Ezek nem befolyásolják közvetlenül a köszvény lefolyását, inkább a testsúlynövekedésben játszhatnak szerepet. A túl nagy testsúly befolyásolhatja a köszvény kialakulását. A hüvelyesek kivételével, mint a borsó, bab, lencse, káposzta, spenót és rebarbara, minden gyümölcs és zöldség fogyasztható. Az élesztő használatát viszont kerülni kell, mivel ez sok purint tartalmaz. Az élesztő alternatívája lehet a sütőpor.

Tippek a köszvényes betegek táplálkozásához

Egyenek kenyeret, különösen teljes őrlésűt, a dió, mandula és mogyoró fogyasztása is tanácsos. Ha hal kerül az étrendbe, az legyen lepényhal, nyelvhal vagy tőkehal. Ha nagyon vágyódunk húsra, együnk vadhúst. Gabonafélék és szénhidrát fogyasztására legalkalmasabb a búza, búzadara, rozs, rizs és az ebből készült tésztafélék. Vannak élelmiszerek, melyek még a köszvény ellen is hatnak. Ezek közé tartozik a földieper, répa, paradicsom, zeller, szilva, vörös áfonya és hagyma. Ezek leve is ajánlatos napi fogyasztásra. A vörös áfonya leve pozitív hatást fejt ki a szervezetre, különösen a húgyutakra. Igyunk naponta legalább 2-3 liter vizet vagy gyógyteát. Ez méregtelenítő hatású a vesékre, kiöblíti a húgyutakat, és javítja az általános közérzetet.

Ha Ön köszvényben szenved, ügyeljen az egészséges táplálkozásra és a köszvényhez igazított táplálékfélékre.

(Forrás: Essen bei Gicht, németből fordította: Koncz László)