Segíthet csökkenteni a vesekőre való hajlamot a testmozgás

Akinek valaha volt már veseköve, tisztában van vele, milyen fájdalmas betegség. A legújabb kutatások szerint azonban az idősebb nők már némi plusz testmozgással is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a vesekő kialakulási esélyét. A Kalifornia Egyetem, a San Francisco Egészségügyi Központ, a Georgetown Egyetem, valamint a Washington Orvosi Egyetem tudósai több mint 85 000, a változókoron már átesett amerikai nő egészségi állapotát megvizsgálva rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás akár 31 százalékkal is csökkentheti esetükben a vesekő kialakulási esélyét.

Segíthet csökkenteni a vesekőre való hajlamot a testmozgásAz Amerikai Urológiai Társaság éves találkozóján ismertetett kutatási adatok szerint nem a testmozgás intenzitása, hanem a mennyisége a mérvadó a vesekövesség megelőzésének szempontjából. Kiderült továbbá, hogy a magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásának elhagyása szintén több mint 40 százalékkal csökkentheti a menopauzán már átesett nők vesekövességre való hajlamát.

„A vesekő igen gyakori egészségügyi probléma, aminek azonban nagyon sokat tehetünk a megelőzéséért” – nyilatkozta az Amerikai Urológiai Társaság szóvivője, Dr. Kevin McVary. „Bár régóta tudjuk, hogy az étrend egyike azoknak a tényezőknek, amelyek elősegíthetik vagy gátolhatják a vesekő kialakulását, a mostani vizsgálati adatok alapján úgy tűnik, hogy a testmozgáshoz hasonló életmódbeli tényezők is segíthetnek megelőzni a vesekövek kialakulását. Természetesen további kutatások szükségesek annak kiderítésére, hogy más korcsoportokban is hasonlóan jótékony lehet-e a rendszeres testmozgás.”

Mivel a kutatási adatokat a tudósok egy orvosi konferencián ismertették, az eredmények egyelőre csak előzetesnek tekinthetők.

Évente több mint hárommillió amerikai szorul kórházi ápolásra a vesekövek miatt és további félmillióan kerülnek a sürgősségire a betegség következtében, amelynek egyik legjelentősebb rizikófaktora az elhízás.