Sportolás: igazságok és tévedések

A mérsékelt sportolás nemcsak a fizikai jólétet javítja, hanem pozitív hatással van a pszichére is. Fiatalabbnak, egészségesebbnek érezzük tőle magunkat, csökkenhet a vérnyomás és erősödik az immunrendszer. Hosszú fizikai terhelés után azonban pihenőidőt kell biztosítani a regenerálódáshoz. Fogyni pedig csak az fog, aki kevesebbet eszik.

Ösztönözzük magunkat az edzésre!

Sok emberrel megesik, hogy januárban lelkesen fitneszbérletet vesz, de tavaszra már feladja a rendszeres edzéseket, mivel kényelmesebb otthon pihenni és tévét nézni. Ha rendszeres edzéstervre vágyunk anélkül, hogy elveszítenénk a motivációnkat, egyszerűen építsünk be ösztönzőket a hétköznapjainkba, és egy hónap alatt szokássá válik a rendszeres testmozgás.

A meditáció növelheti a sportteljesítményt

A tudatos meditáció, melynek során az éppen aktuális pillanatra koncentrálunk az elme kiürítésének céljából, állandó témául szolgál a sportteljesítményt vizsgáló tanulmányoknál. A fitnesz szakértők szerint ugyanis ez egyszerre súlyzós edzés az agynak, illetve aerobik a tudatnak. A jelen pillanat megélése kulcsfontosságú képesség a sporttevékenységek során.

A 40 felett kezdett edzés is jó hatással van a szívre

Biztos sokan hallották már: „az élet 40 felett kezdődik”. Egy friss kutatás szerint ez az erősítő edzésre is igaz, ami ugyanolyan előnyökkel jár a szívre, mintha 30 éves kor előtt kezdenénk el. A Rennes-i Egyetem munkatársai az EuroPRevent Kongresszuson számoltak be kutatásukról, mely során 40 egészséges, 55-70 év közötti férfit vizsgáltak Franciaországban.

A reggeli mozgás hatékonyabb

A reggel végzett testmozgás hatékonyabb, mivel a reggeli napfény segít a szervezet belső órájának beállításában – derül ki egy friss kutatásból, amelynek eredményei alapján azt is megállapították, hogy az irodai dolgozóknak nap közben is érdemes levegőzni egyet az anyagcsere felgyorsításáért. Már egy 20-30 perces séta is elég a chicagói szakértők szerint.

Fél óra mozgás megvéd a depressziótól

A rendszeres testedzést végzők régóta tudják, hogy a reggeli mozgás egész nap jó hangulatot biztosít. Ám egy friss kutatás szerint ennél hosszabb távú pozitív hatása is van: megelőzheti a depresszió kialakulását. A szakértők 26 év összegyűjtött adatait elemezték újra, s rámutattak: aki fiatalon sportol, később kisebb eséllyel érinti a hangulatzavar.

Segíthet csökkenteni a vesekőre való hajlamot a testmozgás

Akinek valaha volt már veseköve, tisztában van vele, milyen fájdalmas betegség. A legújabb kutatások szerint azonban az idősebb nők már némi plusz testmozgással is sokat tehetnek azért, hogy csökkentsék a vesekő kialakulási esélyét. A Kalifornia Egyetem, a San Francisco Egészségügyi Központ, a Georgetown Egyetem, valamint a Washington Orvosi Egyetem tudósai több mint 85 000, a változókoron már átesett amerikai nő egészségi állapotát megvizsgálva rájöttek, hogy a rendszeres testmozgás akár 31 százalékkal is csökkentheti esetükben a vesekő kialakulási esélyét.

Javíthatja a cukorbetegek életminőségét a rendszeres testmozgás

Egy, a Diabetes Care című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint egy kilenchónapos aerobik és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét. A Pennington Biomedical Kutatóközpont tudósa, Dr. Valeria H. Myers és kollegái 262 kettes típusú diabéteszes felnőtt részvételével vizsgálták meg egy kilenchónapos, aerob-jellegű, erőnléti, illetve ezt a kettőt kombináló edzésekből álló edzésprogram életminőségre gyakorolt hatását.

Könnyen megoldhatja a menopauzás nők alvásgondjait az aktív élet

A változókorban lévő nőknek nem is olyan egyszerű feladat végigaludni egy teljes éjszakát. A testmozgás segíthet, de a legtöbb nőnek általában nem fér bele a napirendjébe a napi szintű edzés. Pedig egy, a Menopause című online szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres napi szintű testmozgás rendkívül fontos szerepet játszhat a hőhullámoktól és éjszakai verejtékezéstől szenvedő menopauzás nők alvásproblémáinak megoldásában.

Az élethosszig tartó testmozgás a kognitív egészség kulcsa

A King’s College London kutatása az élethosszig tartó testmozgás és az idősebb kori jó agyműködés összefüggését mutatja. A vizsgálatból az derült ki, hogy a gyermek- és felnőttkorban végzett intenzív testedzés 50 éves korban jobb kognitív működést eredményez, de még a kevésbé intenzív mozgás is előnyösen hathat a kognitív működésre.