Sportolás: igazságok és tévedések

A mérsékelt sportolás nemcsak a fizikai jólétet javítja, hanem pozitív hatással van a pszichére is. Fiatalabbnak, egészségesebbnek érezzük tőle magunkat, csökkenhet a vérnyomás és erősödik az immunrendszer. Hosszú fizikai terhelés után azonban pihenőidőt kell biztosítani a regenerálódáshoz. Fogyni pedig csak az fog, aki kevesebbet eszik.

1. A sportolás mellett mindent ehet

Aki fizikailag aktív és sokat sportol, azt nem károsíthatja az ételekben található zsír. Ugyanakkor a sportolóknak sem szabad gátlástalanul dúskálni benne, ha nem akarnak zsírlerakódásokat szerezni. Aki ugyanis többet eszik, mint amennyit felhasznál, hízni kezd. Egyébként, ha valaki sportol, egészen normális, ha kezdetben hízik, mert az izmok nehezebbek, mint a zsír.

2. Az edzésnek fájni kell?

A lélegzet sípol és a vádli ég, mint a tűz – akik így edz, rosszul edz. A hirtelen erőfeszítés megsemmisíti az edzés fontos hatásait, mint amilyen például a stressz csökkentése és az immunrendszer erősítése. A hírhedt izomfájdalom nem csupán az izmok túlsavasodása, hanem a fizikai túlterhelés jele. Az izomfájdalmat az izomrostok apró sérülései okozzák.

3. A legjobb szer izomláz ellen ugyanaz a mozgás

Az az idő, amikor ezt hitték, ma már a múlté. A megkínzott izomnak pihenésre van szüksége. Mivel az izom apró sérüléseiről van szó, az enyhe mozgás ajánlott. Könnyű nyújtásprogramok vagy gyakorlatok tehermentesítik az izmokat. A laza kocogás, úszás vagy könnyű torna támogatja a sérült izmok vérkeringését, és elősegíti a gyógyulást.

4. Minél gyakrabban kifáradunk, annál fittebbek leszünk

Nem igaz! Hosszú fizikai terhelés után is pihenőidőt kell biztosítani a regenerálódáshoz. Aki mindennapi maximális teljesítményt igényel a testétől, nagyobb kárt okoz, és elveti a sport pozitív hatásait is. Állítson be legalább egy pihenőnapot.

5. 30 perces állóképességi sport után megkezdődik a zsírégetés

Már a legrövidebb idő múlva megkezdődik a lassú zsírégetés. Fél órát vesz igénybe, amíg a test a szükséges energia nagy részét a zsírkészletből nyeri. Ezért határozottan tanácsos több mint fél órát sétálni vagy kocogni szünet nélkül. A zsírégetéshez heti háromszor ajánlott a 30-45 perces állóképességi sport.

6. A sportolás karcsúsít

Nem igaz. Csak az fog fogyni, aki kevesebbet eszik. A testmozgás azonban fontos és jó kiegészítő. Az erősítő edzés alkalmas az anyagcsere növelésére. A célzott állóképességi sport növeli a kalóriák felhasználását.

7. Az esti evés hizlal

Egy amerikai kutatócsoport megállapította, hogy nincs kapcsolat az 5 óra után elfogyasztott étel mennyisége és a lehetséges súlyváltozás között. A tanulmányban résztvevőknél, akik sokat etettek este, nem növekedett vagy csökkent szignifikánsan a testsúly azokhoz képest, akik 5 óra előtt étkeztek. A kalóriák csak kalóriák, bármikor vesszük magunkhoz őket. A bél számára azonban jobb, ha 5 után már nem eszünk, ráadásul hamarabb is elalszunk.

8. Aki sokat izzad, zsírt éget

Nem, izzadással, például a szaunában csak vizet veszítünk, a zsír nem bontható le. A súlycsökkenés csak a vízvesztés következménye, amelyet hamar pótolni kell. Ezzel szemben a rendszeres állóképességi edzések, például úszás, futás és kerékpározás, biztosítják az optimális zsírégetést.

9. A mellúszás egészséges gerincproblémák esetén

Úszni egészséges, de a mellúszás gerincpanaszok esetén előbb vezet a gerinc körüli izmok görcséhez, mint a hát erősítéséhez. Az ok: ez az úszásnem – a fej a víz felett tartása – a gerinc számára nem egészséges. Csak az úszik helyesen, akinek a feje minden tempónál a vízben van.

10. Idősebbeknek értelmetlen a sportolás

Tanulmányok kimutatták, hogy az időskorúak testmozgása jelentősen lelassítja az öregedési folyamatot, és elősegíti a mentális fitneszt. Ajánlottak az olyan sportfajták, amelyek az egész testet edzik, például séta, túrázás, úszás, tánc, sífutás. Aki hosszabb ideig fizikailag inaktív volt, beszéljen előbb az orvosával.

11. A csontritkulás csak az idősebb embereket érinti

A csontritkulás, a csonttömeg lebontása, általában idős korban jelentkezik. Ugyanakkor a döntő tényező az, hogy fiatal korban mennyit mozogtunk. Körülbelül 30 éves korig több csontanyag képződik, mint amennyi bomlik. Idősebb korban viszont a csontanyag egyre inkább lebomlik. Ez azt is jelenti, hogy a csontok annál tovább kitartanak, minél hosszabb ideig képződött a csontanyag a mozgás és a testgyakorlás során az ifjú években.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Sport kifulladásig – fitneszfüggőség