A meditáció növelheti a sportteljesítményt

A tudatos meditáció, melynek során az éppen aktuális pillanatra koncentrálunk az elme kiürítésének céljából, állandó témául szolgál a sportteljesítményt vizsgáló tanulmányoknál. A fitnesz szakértők szerint ugyanis ez egyszerre súlyzós edzés az agynak, illetve aerobik a tudatnak. A jelen pillanat megélése kulcsfontosságú képesség a sporttevékenységek során.

A meditáció növelheti a sportteljesítménytA teljesítmény ugyanis a jelenben történik, a múltbéli kudarcokon történő elmélkedés pedig izomfeszüléshez, szorongáshoz és értelmetlen belső párbeszédhez vezethet, ami mind aláássa a koncentrációt. Dr. Gregory Chertok, az Amerikai Sportorvosi Kollégium pszichológusa elmondta, hogy a legfrissebb kutatási eredmények szerint a meditáció elősegíti az összpontosítást, illetve serkenti az impulzuskontrollt.

A Psychological Science című szakfolyóiratban 2014-ben megjelent tanulmány alapján negyedórányi légzésre koncentrált meditáció segít az atlétáknak és a testmozgás szerelmeseinek, hogy jobb döntéseket hozzanak. „Az edzéstől eltántorító egyik leggyakoribb tényező az unalomtól való félelem” – tette hozzá Chertok, aki atléta pácienseinek meditációs okostelefon-alkalmazások használatát szokta javasolni.

A Massachusetts-i Általános Kórház kutatói pedig 2011-ben megállapították, hogy napi 30 perc meditáció megnöveli az agy hippokampusznak szürkeállományát. Ez a régió összefüggésben áll a memóriával és a tanulással. A meditáció emellett csökkenti az amygdala térfogatát, ami pedig a szorongással és a stresszel van kapcsolatban.

„Aki úgy véli, hogy nincs ideje meditálni, gondoljon bele, mennyi időt tölt tépelődéssel!” – tanácsolja Ashley Turner Los Angeles-i jógatanár, aki 18 éve gyakorolja az ellazulás ezen formáját, és oktató DVD-t is megjelentetett már.