Javíthatja a cukorbetegek életminőségét a rendszeres testmozgás

Egy, a Diabetes Care című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerint egy kilenchónapos aerobik és állóképességet javító edzésprogram számottevően javíthatja a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők életminőségét. A Pennington Biomedical Kutatóközpont tudósa, Dr. Valeria H. Myers és kollegái 262 kettes típusú diabéteszes felnőtt részvételével vizsgálták meg egy kilenchónapos, aerob-jellegű, erőnléti, illetve ezt a kettőt kombináló edzésekből álló edzésprogram életminőségre gyakorolt hatását.

Javíthatja a cukorbetegek életminőségét a rendszeres testmozgásAz eredmények szerint az egyáltalán nem edzőkhöz képest mind a három csoportban (aerobik, erőnléti edzés, vagy ezek kombinációja) jelentős javulás mutatkozott a fizikai erőnlét és az általános egészségi állapot tekintetében az életminőséget vizsgáló teszteken. Az állóképességet és erőnlétet fejlesztő edzésen részt vevők elsősorban a fájdalmaik enyhüléséről számoltak be, míg az aerob-jellegű és kombinált edzések résztvevői a fizikai funkcióik tekintetében mutattak inkább javulást.

„Összességében elmondható, hogy a kettes típusú cukorbetegségben szenvedők nagy valószínűséggel profitálhatnak a rendszeres testmozgásból, függetlenül attól, hogy milyen edzésprogramot választanak” – írják a tudósok. „Mivel azonban a kombinált edzésprogramok vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását már korábban is sikerült bizonyítani, talán az a legjobb, ha a diabéteszes páciensek az aerob- és erőnléti edzéseket kombináló edzésprogramokat választják.”