Ösztönözzük magunkat az edzésre!

Sok emberrel megesik, hogy januárban lelkesen fitneszbérletet vesz, de tavaszra már feladja a rendszeres edzéseket, mivel kényelmesebb otthon pihenni és tévét nézni. Ha rendszeres edzéstervre vágyunk anélkül, hogy elveszítenénk a motivációnkat, egyszerűen építsünk be ösztönzőket a hétköznapjainkba, és egy hónap alatt szokássá válik a rendszeres testmozgás.

Ösztönözzük magunkat az edzésre!Egyszerű a módja annak, ha rendszeres edzéstervre vágyunk, anélkül, hogy elveszítenénk a motivációnkat: építsünk be ösztönzőket a hétköznapjainkba, és nagyjából egy hónap alatt szokássá válik a rendszeres testmozgás – állítják a King’s College London munkatársai, akik 118 egészséges felnőtt embert kértek arra, hogy pontozzák a saját motivációs stratégiájukat és eredményeiket.

„A legtöbb emberrel megesik, hogy januárban lelkesen fitnesz-bérletet vesz magának, de tavaszra már feladja a rendszeres edzéseket, mivel kényelmesebb otthon pihengetni és tévét nézni.

A megoldás mindennek elkerülésére az, ha konkrét ösztönzőket használunk, vagyis kötjük valamihez a munkát: például az ébresztőóra jelzéséhez, vagy egy belső jelzéshez, mondjuk ahhoz, ha fáj a hátunk egy hosszú nap után az irodában. Ha egy hónapon át rendszeresen edzéssel válaszolunk a jelzésekre, a reakciónk automatikussá válik, és akkor is megyünk edzeni, ha semmi kedvünk nincs” – vélekedik a kutatást vezető Dr. Alison Phillips.

Eleinte természetesen kényszeríteni kell magunkat arra, hogy az ösztönzőkre – legyen az külső vagy belső motivációs forrás – reagáljunk, de a kezdeti nehézségek után természetessé válik a reakciónk, és ez a fizikai aktivitás fokozatos növekedéséhez vezet. Phillips szerint a módszer lényege az, hogy nem hagy minket gondolkozni: egyszerűen automatikussá teszi a reakciót, így nincs időnk és lehetőségünk kifogást keresni, amiért inkább hanyagolnánk az edzést.

A kutatásban résztevevő 118 egészséges felnőtt ember 25 százaléka volt túlsúlyos, és kb. 5 százalékuk nem edzett, míg 50 százalékuk rendszeresen sportolt 12 hónapnál hosszabb ideje. A rendszeresen sportoló résztvevők azok voltak, akik külső- és belső ösztönző technikákat használtak, hogy motiválják magukat, s egy hónap után mindez megszokássá vált.