Valójában hízlalnak a diétás üdítők?

Az édes finomságok kalóriamentes változatai, a diétás üdítőitalok a kutatók szerint mégis hízlalhatnak.

Valójában hízlalnak a diétás üdítők?A Texasi Egyetem kutatói Helen Hazuda professzor vezetésével tízéves kutatásukban közel 500 férfit és nőt vizsgáltak, és kimutatták, hogy a kalóriaszegény üdítőitalok még kis mennyiségben fogyasztva is derékbőség növekedéshez vezet. Azok, akik naponta legalább két doboz diétás üdítőt fogyasztottak, ötször nagyobb mértékben nőtt a derékbőségük, mint azoknak, akik sosem fogyasztottak ilyen italokat. Az eredmények olyan megdöbbentők, hogy az amerikai kutatók mindenkinek azt javasolják, hogy lehetőleg kerüljék a diétás üdítőket, és inkább vízzel oltsák a szomjukat. Azok pedig, akik képtelenek lemondani a cukorról, jobban járnak, ha a normál, cukros szénsavas üdítőitalokat fogyasztják.

A kutatók azt állítják, hogy a diétás üdítőitalok és a mesterséges édesítők növelik az édesszájúságot, eltorzítják az étvágyat, sőt még a kulcsfontosságú agysejteket is károsítják. Éppen ezért az ilyen italokat nem szabad egészséges alternatívának tekinteni.

Hazuda professzor 474 felnőttet vizsgált kilenc és fél évig, és összehasonlította a diétás üdítőitalok derékbőségét azokéval, akik nem ittak ilyen üdítőt illetve akik normál üdítőitalokat fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy a diétás üdítőt fogyasztók derékbősége 70 százalékkal gyorsabban nőtt. Sőt, a napi két doboznál több diétás üdítőt fogyasztók esetében 500 százalékkal gyorsabban nőtt a derékbőség, mint a többiek esetében. Az eredmények ráadásul akkor is érvényesek maradtak, ha olyan tényezőket is számításba vettek, mint a testmozgás, a társadalmi osztály, az iskolázottság vagy a dohányzás.

A kutatók úgy vélik, a negatív hatás oka az, hogy a mesterséges édesítőszerek eltorzítják az étvágyunkat, amitől még több édességre és egészségtelen élelmiszerre vágyunk. A telítettségérzésért felelős agysejteket is károsíthatják, miközben a valódi cukor hiánya szintén megakadályozza a telítettségérzés kialakulását.

(Forrás: Medipress)