Már heti három szénsavas üdítő is megnöveli az emlőrák kockázatát

A québeci Laval Egyetem legújabb kutatása szerint a heti háromnál több cukrozott szénsavas üdítőitalt fogyasztó nőkre az emlőrák fokozott kockázata leselkedhet. A kutatásból az derült ki, hogy minél több cukrozott üdítőitalt fogyasztottak a vizsgált nők, annál nagyobb volt emlőjük sűrűsége, ami a daganat egyik közismert kockázati tényezője.

Már heti három szénsavas üdítő is megnöveli az emlőrák kockázatátA magas sűrűségű emlőben kevesebb a zsírszövet, és több a tejtermelésért és elvezetésért felelős mirigyszövet, valamint a támasztószövet. A magasabb emlősűrűséggel rendelkező nőkre pedig az emlőrák fokozott kockázata leselkedik, mert több sejtjük van, amelyek daganatossá válhatnak. Ráadásul esetükben nagyobb a valószínűsége annak, hogy az orvosok nem veszik észre a daganatot, mert a rendellenes szövetterületeket nehezebb kimutatni a mammográfiás szűrés során.

A BMC Public Health szaklapban közzétett tanulmány vezető szerzője, Dr. Caroline Diorio, a québeci Laval Egyetem kutatója így nyilatkozott az eredményekről: „Tudjuk, hogy a cukor fogyasztása az egész világon megnőtt, és kutatásunk eredményei megmutatja, milyen hatást gyakorolhat ez a fajta étrend az emlő sűrűségére, az emlőrák kockázatának egyik legjelentősebb indikátorára.”

A kutatás során 1555 nőt vizsgáltak, fele menopauza előtt álló, fele átesett a menopauzán, akik kérdőívet töltöttek ki arról, milyen gyakran fogyasztanak cukrozott/édesített gyümölcsleveket és szénsavas üdítőitalokat. A kutatók 355 ml-t számítottak egy adagnak, ami körülbelül egy hagyományos fémdobozos üdítőnek felel meg. Ezután mammográfiával mérték az alanyok emlősűrűségét.

Dr. Diorio arról számolt be, hogy a heti három adagnál több üdítőitalt fogyasztó nőkben átlagosan 29,6 százalék volt az emlősűrűség értéke, míg azokban a nőkben, akik nem fogyasztottak ilyen üdítőket, 26,2 százalék volt az átlagos emlősűrűség. A szakértő szerint az emlősűrűség három százalékos emelkedése nem elhanyagolható az emlődaganat kockázata szempontjából.

Ezzel szemben a kutatás azt is kimutatta, hogy azokban az egészséges, de az emlőrák magas kockázatával rendelkező nőkben, akik a tamoxifen emlőrák elleni gyógyszert szedték négy és fél éven keresztül, 6,4 százalékkal csökkent az emlősűrűség. A tamoxifen az eredmények szerint 30-50 százalékkal csökkentheti az emlőrák kockázatát a magas kockázatú nőkben.

A szakértők úgy vélik, hogy a cukor serkenti a sejtnövekedést, és ezáltal megnöveli az emlőszövet sűrűségét.