Mammográfia helyett termográfia és ultrahang?

Érdekes amerikai tanulmányt ismertetünk, itt csak kivonatosan. Természetesen így is érdemes a közfigyelemre. Szerzője James Odell, a Bioregulációs Orvoslás Intézetének (BRMI) orvos igazgatója. Írásában elemzi azt az 5 okot, amiért a nőknek érdemes átgondolniuk, hogy a rutinszerű mammográfia helyett inkább a termográfiát és az ultrahangot válasszák.

A szénsavas üdítők, cukros italok káros hatásai

Valószínűleg mindenki hallotta, hogy a szénsavas üdítőitalok túlzott fogyasztása árt a vonalaknak, de azt talán nem, hogy mennyi más egészségügyi problémát is rejt a „folyékony édesség”. A kockázatok listáján a legfrissebb tétel a lányok korai serdülése. Ez azért is aggasztó, mert a korai menstruáció később növeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

A túl kevés zsírszövet növeli a mellrák kockázatát

Úgy tűnik, a mellszövetek sűrűsége fontosabb kockázati tényező, mint a mellrákkal terhelt családi háttér. A kevesebb zsírsejttel rendelkező, sűrűbb mellszövetek esetén – azaz a kisebb mellű nőknél – kétszer nagyobb a veszélye a mellráknak, ráadásul az ilyen esetekben a mammográfiai vizsgálat is kisebb eséllyel mutatja ki a kóros elváltozásokat.

A sajtok, a joghurt és a mellrák

A legtöbb tejtermék – a joghurt kivételével – összefüggésbe hozható a rákbetegséggel, mivel ezek az IGF-1 nevű növekedési hormont tartalmazzák, amely a jóindulatú sejteket rosszindulatúvá teheti, és ilyesformán a mellrák kialakulását segíti. Emellett a növekedési hormon a túlsúlyért is felelős lehet, ezzel máris 13 ráktípus kockázatát növeli.

Ne hagyja ki a mammográfiát!

A kihagyott és az elkésett mammográfiai vizsgálatoknak súlyos következményei vannak. Az álpozitív eredmény okozta lelki trauma hatására sok nő inkább úgy dönt, hogy nem megy többet mammográfiás szűrésre. Az álpozitív lelet azt jelenti, hogy a mammográfiás képen daganatos megbetegedésnek tűnő elváltozást észlelnek, amely valójában jóindulatú elváltozás.

Mellrák után a rekonstrukciós műtét csökkenti a szorongást

Ha a mellrák leküzdésének része volt a mell eltávolítása is, érdemes mielőbb hozzáfogni a rekonstrukciós műtétekhez, mivel ez jelentősen csökkenti a szorongást, amit a páciens átél. A masztektómia után azok a nők, akik vártak a rekonstrukciós eljárással, negatív énképről, csökkent szexuális érdeklődésről és az életminőség romlásáról számoltak be.

Rákot okozhat a dezodorok nátriumsója

Azok a nők, akik alumíniumsót tartalmazó dezodort használnak, jobban ki vannak téve később a mellrák kockázatának és az ebből eredő áttéteknek – derül ki egy friss genfi tanulmányból. Az egyszerűbb, kellemetlen szagok elfedésére szolgáló dezodorok általában nem tartalmaznak alumínium-kloridot, de a dezodorok többségéről ez sajnos nem mondható el.

A mesterséges megtermékenyítés nem növeli a mellrák kockázatát

A szervezeten kívüli megtermékenyítésen áteső nők már régóta aggódtak, hogy az eljárás megnöveli mellrák kialakulásának kockázatát. Végül is az eljárás megkívánja, hogy bizonyos nemi hormonok szintjét a normális érték öt-tízszeresére emeljék. Ezek közül kettő, az ösztrogén és a progeszteron hormon befolyásolhatja bizonyos mellrák fajták lefolyását.

Mellrákot is okozhat a túl sok cukor

Azt eddig is tudtuk, hogy könnyebben elhízik, aki sok cukrot fogyaszt. Az azonban meglepő fejlemény, hogy a cukorban gazdag étkezés akár mellrákot is okozhat, ami idővel akár tüdőrákhoz is vezethet. Jó tudni, hogy egy doboz kóla kb. 8,25 evőkanál cukrot tartalmaz, és hogy a napi cukorbevitelnek a kalóriabevitel legfeljebb 10 százalékát volna szabad kitennie.

Emlőrákszűrés kétségekkel

Megkérdőjelezhetők az idősebb nők rendszeres emlőrákszűrésének előnyei? A rutin szűrővizsgálatok után sok esetben közlik tévesen a nőkkel, hogy emlődaganatuk van, amikor valójában nincs is. Mások a szűrővizsgálat következtében kimerítő kemoterápián eshetnek át kisméretű, lassan növekvő daganatok kezelésére, amelyek valószínűleg nem okoztak volna gondot.