Rákot okozhat a dezodorok nátriumsója

Azok a nők, akik alumíniumsót tartalmazó dezodort használnak, jobban ki vannak téve később a mellrák kockázatának és az ebből eredő áttéteknek – derül ki egy friss genfi tanulmányból. Az egyszerűbb, kellemetlen szagok elfedésére szolgáló dezodorok általában nem tartalmaznak alumínium-kloridot, de a dezodorok többségéről ez sajnos nem mondható el.

A svájci Genfi Egyetem munkatársai szerint az alumínium-klorid rendszeres, hosszú távú használata kedvez a daganatok kialakulásának, amelyek aztán egyéb testrészekre át átterjedhetnek.

Olvassuk el a címkét!Noha ez a feltételezés már korábban is felmerült, az eddigi kutatások cáfolták, hogy az alumínium-klorid használata valóban ilyesfajta veszélyekkel járna. A svájci szakemberek viszont úgy vélik, hogy a problémát az okozza, hogy az alumínium összetevők átmenetileg eltömítik a verejtékmirigyeket, amelyek így megtapadnak a mellszövetekben, és ösztrogén jellegű hatást fejtenek ki.

Míg az egyszerűbb, kellemetlen szagok elfedésére szolgáló dezodorok általában nem tartalmaznak alumínium-kloridot, a dezodorok többségéről ez sajnos nem mondható el. André-Pascal Sappino, a kutatás egyik vezetője egérkísérlet során vizsgálta, hogy az összetevő milyen hatással van az emlősök sejtjeire. Ebből kiderült, hogy a hosszú távú használat valóban kedvezett a daganatok kialakulásának, amelyek aztán áttétesek lettek.

Hasonló a helyzet az azbeszthez: az alumínium-kloridról sem akarjuk elhinni, hogy rákkeltő hatása van. Az azbeszt is olcsó, egyszerűen beszerezhető anyag volt, ezért 50 év kemény munkája kellett, hogy a legtöbb helyen végre betiltsák – mondja Sappino.