Emlőrákszűrés kétségekkel

Megkérdőjelezhetők az idősebb nők rendszeres emlőrákszűrésének előnyei? A rutin szűrővizsgálatok után sok esetben közlik tévesen a nőkkel, hogy emlődaganatuk van, amikor valójában nincs is. Mások a szűrővizsgálat következtében kimerítő kemoterápián eshetnek át kisméretű, lassan növekvő daganatok kezelésére, amelyek valószínűleg nem okoztak volna gondot.

Emlőrákszűrés kétségekkelAz adatok szerint a rutin szűrővizsgálatok számos téves pozitív eredményt hoznak, vagyis sok esetben közlik a nőkkel tévesen, hogy emlődaganatuk van, amikor valójában nincs is. Más nők a szűrővizsgálat következtében kimerítő kemoterápián eshetnek át kisméretű, lassan növekvő daganatok kezelésére, amelyek valószínűleg nem okoztak volna gondot nekik, ha nem tudtak volna betegségükről.

A rutinszerű emlődaganat szűrést 25 évvel ezelőtt vezették be Nagy-Britanniában azzal a reménnyel, hogy így elég korán ki lehet mutatni a tüneteket ahhoz, hogy még továbbterjedése előtt kezelhessék a rákot. Az Egyesült Királyságban az 50 és 70 év közötti nőket háromévente hívják be mammográfiai vizsgálatra. Az orvosok azt állítják, hogy ez a módszer rendkívül sikeres, és hozzájárul a betegek prognózisának javulásához: a brit nők 87 százaléka napjainkban több mint öt évig él túl az emlődaganat diagnózisát követően. A múlt hónapban a londoni Queen Mary Egyetem 10 millió nő adatával készített kutatása azt mutatta, hogy a rutinszerű emlőrákszűrés 40 százalékkal csökkenti az emlődaganat okozta halálozást a középkorú nők körében.

Az utóbbi években azonban egyre több ellentmondás került a felszínre a szűrővizsgálat esetleges negatív hatásaival kapcsolatban. Néhány szakértő úgy véli, hogy a daganat korai kimutatása következtében egyes nőket potenciálisan káros kezeléseknek, például sugárkezelésnek és kemoterápiának vetnek alá, amelyek időnként szükségtelenek.

Az is félő, hogy sok nővel közlik tévesen, hogy daganatuk lehet, ami bizonyos esetekben felesleges emlőeltávolító műtéthez vezet. A massachusettsi Harvard Egyetem orvosainak új kutatása szerint az egyre több nő számára elérhetővé tett rutin mammográfia egyszerűen megnöveli a túldiagnosztizálás arányát. A JAMA Internal Medicine szaklapban megjelent kutatásukban 16 millió 40 éven felüli amerikai nő adatait elemezték.

547 amerikai térségben hasonlították össze a mammográfiai vizsgálat alkalmazásának mértékét. Kiderült, hogy azokon a területeken, ahol gyakrabban használták a szűrővizsgálatot, megnőtt azoknak a nőknek a száma, akikkel közölték, hogy emlődaganatuk van. Ezzel egy időben azonban nem mutatták ki az emlődaganat okozta halálozás csökkenését, ami pedig várható lenne a szűrővizsgálat hatékonysága esetén.

A tanulmány szerzői azonban azt is hangsúlyozták, hogy eredményeiket óvatosan kell értelmezni, és mivel az adatok pusztán statisztikaiak, nem szabad ok-okozati összefüggésekkel kapcsolatos következtetést levonni.