Hogyan csökkenthetjük az emlőrák kockázatát?

A mellrák a leggyakoribb rákos megbetegedések közé tartozik. Tanulmányok szerint azonban az esetek jelentős százalékában megelőzhető lenne a baj egészséges életmóddal és azzal, ha a nők lemondanának a menopauza időszakában a hormonpótló kezelésről. Természetesen nincs arra garancia, hogy a betegség nem jelentkezik, de a kockázata csökkenthető.

A zöldségekben lévő luteolin daganatellenes hatású

Világszerte nők milliói szednek ösztrogén és progeszteron tartalmú hormonkészítményeket, hogy elkerüljék a menopauza nem kívánt hatásait. Ugyanakkor egyre több tanulmány azt sugallja, hogy az ilyen jellegű kezelés növeli az emlőrák kockázatát. A zöldségekben viszont, például a zellerben is megtalálható luteolin csökkentheti annak kockázatát.

Emlőrákszűrés kétségekkel

Megkérdőjelezhetők az idősebb nők rendszeres emlőrákszűrésének előnyei? A rutin szűrővizsgálatok után sok esetben közlik tévesen a nőkkel, hogy emlődaganatuk van, amikor valójában nincs is. Mások a szűrővizsgálat következtében kimerítő kemoterápián eshetnek át kisméretű, lassan növekvő daganatok kezelésére, amelyek valószínűleg nem okoztak volna gondot.

100 szál cigaretta elég a rákhoz

Sok kocadohányos azt gondolja, hogy túl kevés cigarettát szív ahhoz, hogy ki legyen téve az olyan súlyos mellékhatások kockázatának, mint például a daganatos megbetegések. A legújabb kutatási eredmények szerint azonban már azok a nők is az emlőrák 30 százalékkal magasabb kockázatának vannak kitéve, akik egész életükben csak száz szál cigarettát szívtak.

Hogyan ismerjük fel időben az emlőrákot?

Az emlőrák a nők körében a leggyakoribb rosszindulatú daganat. Minden félelem ellenére vannak azonban jó hírek is: egyre inkább egyértelművé válik, hogy a nők maguk is sokat tehetnek azért, hogy az emlőrák ne követeljen emberéletet. Az 1 cm-nél nem nagyobb csomók 10 nő közül 9-nél gyógyíthatók. Ha a daganat nagyobb 2 cm-nél, a gyógyulás aránya már csak 60 százalék. Ezért fontos a korai felismerés.

A lányok édesanyjuk egészségi állapotát öröklik?

A University of London rákkutató intézetének kutatói kimutatták, hogy egy lány esetében a menstruáció kezdetét főként az határozza meg, mikor kezdett menstruálni édesanyja. Korábban azt gondolták, hogy az étrend, különösen a sok hús fogyasztása nagyobb szerepet játszik, mint a genetika.